Tenis
2

Murray: Moram se ugledati na LeBrona Jamesa

Totalsport
Andy Murray (Foto: Arhiv/AFP)
Andy Murray (Foto: Arhiv/AFP)
Britanski teniser Andy Murray izborio je četvrto polufinale Wimbledona u nizu, a zbog pritiska domaće javnosti i kritika da posustane kada je najvažnije pozvao se na svoju inspiraciju, košarkaša LeBrona Jamesa.

Murray pretendira postati prvi Britanac u finalu Wimbledona od Bunnyja Austina 1938. godine, a kao strastveni ljubitelj košarke vjeruje da naslov koji je ove sezone u NBA ligi osvojio James i njemu može biti putokaz. Poput igrača Miamija i Murray trpi prigovore koji dovode u sumnju njegov pobjednički mentalitet.

"Nekoliko puta je bio vrlo blizu pa je osvajanje naslova ove godine stvarno velika stvar za Jamesa. Rekao bih da sam u sličnoj situaciji jer nisam uspio u nekoliko navrata napraviti dodatni korak prema finalu."

Ipak, 25-godišnji Škot zna kako izgleda finale na Grand Slamu. Bio je tamo 2008. godine na US Openu, te 2010. i 2011. na Australian Openu.

Međutim, ono što najviše tišti britansku javnost je da on još nije uspio prekinuti post dug 76 godina tokom kojeg nisu imali pojedinačnog pobjednika u All England Clubu.

"Kada bih previše razmišljao o tome, čitao novine i pratio što o meni govore na televiziji, bilo bi to puno previše. Ako se zaštitite od tih utjecaja i zatvorite u svoj balon, i slušate samo vama najbliže ljude, onda se možete nositi s takvim pritiskom", izjavio je Murray.

Još od svog debitantskog nastupa 2005. godine, kada ga je nakon vodstva 2-0 u setovima na koncu preokretom u pet setova porazio David Nalbandian, u Wimbledonu raste "Murraymanija" pa je Škot prirastao srcu tamošnjih gledatelja. Tek u narednim godinama Murray je shvatio značenje travnatog Grand Slama.

  • Kada sam prvi puta igrao ovdje, uopće nisam shvaćao o čemu se radi, a trebalo mi je vremena da uočim važnost ovog turnira za mene, za tenis i za moju zemlju. U početku takve stvari ne cijenite jer ste još dijete i sve vam je novo. Uzbuđeni ste kada izađete na centralni teren. Ponekad sam znao doći u Wimbledon i samo sjediti na terenu dok nema nikoga i razmišljati o tome kako mi svake godine ovaj turnir postaje sve posebniji – rekao je Murray.