Tenis
6

Murray izbacio Ferrera i plasirao se u polufinale Australian Opena

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Britanac Andy Murray izborio je plasman u polufinale Australian Opena nakon što je u četvrtfinalu savladao Španca Davida Ferrera 3:1 u setovima.

Murrayju je pripao prvi set, a ključni trenutak dogodio se u četvrtom gemu kada je Britanac napravio break te je na kraju prvi set dobio sa 6:4.

Ferrer je najavio povratak u drugom setu, napravio je break u drugom gemu, ali je u sedmom izgubio servis. Igrao se tie-break u kojem je Španac bio uspješniji te je izjednačio na 1:1 u setovima.

Međutim, Murray je u trećem setu dosta bolje igrao, napravio je dva breaka te poveo 2:1. U trećem setu je bilo 6:2 za Britanca.

Drugi teniser svijeta je u drugom gemu trećeg seta napravio break, ali je Ferrer odmah uzvratio. Ipak, ključan je bio Murrayjev break u šestom gemu, pa je četvrti set dobio sa 6:3 i izborio polufinale.

Meč je trajao tri sata i 25 minuta, Murray je upisao 11, a Ferrer nijedan as. Britanac je napravio osam dvostrukih i 49 neprisiljenih grešaka, a Španac dvije dvostruke i 54 neprisiljene greške. Kada je riječ o vinerima Andy je imao 49, a David 23.

Murray će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Gael Monfils - Miloš Raonić.

Drugi polufinalni par čine Roger Federer i Novak Đoković.