Nakon Rogera Federera
2

Murray drugi finalista Wimbledona nakon pobjede nad Tsongom

Totalsport
Andy Murray (Foto: AFP)
Andy Murray (Foto: AFP)
Britanski teniser Andy Murray po prvi put se u svojoj karijeri plasirao u "domaće finale", ono u Wimbledonu. Ostvario je to pobjedom u petak protiv Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge 6-3, 6-4, 3-6, 7-5

Za Murrayja je to četvrti finale karijere na nekom od Grand Slam turnira. Zapinjao je na zadnjoj stepenici na Australian Openu (2010. i 2011.), te US Openu (2008.).

Također, posljednje četiri godine u nizu je u Wimbledonu ispadao u polufinalima, ali je ovaj put skupio mentalne i fizičke snage za pobjedu u toj fazi turnira, te ispred njega stoji još samo šesterostruki vimbldonski pobjednik Roger Federer. U nedjeljnom finalu.

Murray je tako nastavio svoj vlastiti san da osvoji prvi Grand Slam turnir u karijeri, ali i san svih Britanaca koji čekaju britanskog pobjednika u Wimbledonu. Posljednji domaći finalist je bio Bunny Austin 1938. godine, a posljednji pobjednik je, pak, bio Fred Perry iz 1936. godine.

Murray i Tsonga su odigrali sjajan meč, u kojem je ipak stalno korak ispred bio Murray. Pogotovo u prva dva seta.

U prvoj dionici su obojica imala po dvije break-lopte, ali je jednu iskoristio samo četvrti igrač svijeta. U drugom je setu, pak, Tsonga ostao bez i jedne takve šanse, a zanimljivost te dionice jest ta da je Tsonga izgubio svih 11 poena nakon drugog servisa.

Ipak, od početka trećeg seta su se stvari na centralnom terenu počele mijenjati. Tsonga je preuzeo novu količinu rizika u svojoj igri, ali je i počeo pogađati. Dobio je zasluženo treći set i potom se najveća drama i borba razvila u četvrtom setu.

Obojica su imali šanse dobiti taj set i ranije, ali je na kraju kod 6-5 Murray došao do vezane dvije meč-lopte (15-40), te je iskoristio odmah prvu, a tačnost njegovog udarca je potvrdila kompjuterska provjera.

U karijeri su Murray i Federer odigrali 15 mečeva i, zanimljivo, svih petnaest na tvrdoj podlozi. Murray ima prednost 8-7.

 Wimbledon, polufinale tenisera:

Federer (3) - Đoković (1) 6-3, 3-6, 6-4, 6-3 Murray (4) - Tsonga (5) 6-3, 6-4, 3-6, 7-5