Serena Williams
0

"Moja kazna je čisti seksizam"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka teniserka Serena Williams osvrnula se na svom blogu na kaznu koju je primila zbog neprimjerenog ponašanja u polufinalnom meču US Opena protiv Belgijanke Kim Clijsters.

Serena je linijskoj sutkinji tokom polufinalnog meča, kojeg je na kraju izgubila od kasnije pobjednice Belgijke Kim Clijsters, zaprijetila da će joj “nabiti je.... lopticu niz grlo”. Dobila je kazneni poen, a budući da je u pitanju bila meč lopta Belgijanke, Serena je automatski izgubila i meč.

Američkoj je 27-godišnjoj tenisačici, trenutno prvorangiranoj na WTA ljestvici, Odbor Grand Slam turnira odredio kaznu od minimalno 82.500 dolara. Osim novčanim iznosom Serena je kažnjena uvjetnomkaznomu u dvogodišnjem trajanju. Bude li ponovila sličan incident na Grand Slam turnirima tokom sljedeće dvije godina te time narušila uvjetnu kaznu, novčana će joj se kazna povisiti na 175.000 dolara, te će joj biti zabranjen nastup na prvome sljedećem US Openu.

Sekretar Grand Slama Bill Babcock potvrdio je da je Sereni izrečena kazna najrigoroznija u historiji Grand Slam turnira. Dosad je najgore prošao, novčanom kaznom od 63.000 dolara, Amerikanac Jeff Tarango zbog incidenta na Wimbledonu 1995. godine.

Serena Williams, koja je ove godine samo od turnirskih nagrada zaradila 6.545.586 dolara, a u karijeri 28.506.993 dolara, smatra da je kažnjena rigorozno, odnosno da je Odbor Grand Slam turnira pokazao seksističke manire. Usporedila je svoju kaznu s onima koje su bile izrečene Amerikancima Johnu McEnroeju i Jefftu Tarangu u devedesetima. Smatra da su njih dvojica napravili puno veće prekršaje, a dobili puno manje kazne.

McEnroe je u jednom od brojnih incidenata tijekom karijere vrhovnom sucu Australian Opena 1991. godine Kenu Farraru rekao: ''J... si majku!''.

Tarango je, pak, u 3. kolu Wimbledona protiv Nijemca Alexandera Mronza zaratio sa sudijom Brunom Rebeuhom koji mu je dodijelio dvije opomene prije nego je američki teniser spakirao opremu i napustio teren! Dodatnu zanimljivost ovoj kontroverznoj priči daje činjenica da je Tarangova supruga Benedicte nakon medovršenog meča dva puta ošamarila suca Rebeuha! Tarango je dobio kaznu od 63.000 dolara i suspenziju na dva Grand Slam turnira, uključujući i Wimbeldon sljedeće godine...

"Jedan on (Tarango, op.a.) je dobio manje od pola onoga što sam ja dobila, iako je neko iz njegovog tabora fizički nasrnuo na sudiju. Slavni on (McEnroe) ružno se svađao s vrhovnim sucem, ali to je baš ''cool', jer ipak su u pitanju muškarci. Dobili su kazne kakve su dobili, jer su u pitanju bili oni, a ne ona, kao u mom slučaju. Nije problem što sam kažnjena. Ako sam napravila prekršaj, trebam snositi i posljedice. Jedino što tražim je isti trretman za sve", napisala je Serena Williams.