Mirza Bašić za Sarajevo-x.com
0

"Moj odlazak iz zemlje je neminovan"

Sarajevo-x.com
Sedamnaestogodišnji teniser Mirza Bašić trenutno je najperspektivniji sportista u BiH. Ovaj mladi teniser iz Sarajeva nedavno je potpisao sponzorski ugovor sa BH poštom, jednom od rijetkih kompanija koja je podržala uspješnog tenisera. Član je teniskog kluba Sporting i ove godine osvojio je svoj prvi ATP bod. Zahvaljujući odličnim rezultatima, kao što je nedavno osvajanje juniorskog ATP turnira u Umagu, te pobjeda na juniorskom ATP turniru prve kategorije u Kentuckyju, dospio je na sami vrh evropskog i svjetskog tenisa.

Razgovarala: Nermina Voloder

Otkud ljubav prema tenisu i da li ste se ikada bavili nekim drugim sportom? Počeo sam se baviti tenisom prije 12 godina, kada sam imao nepunih pet godina. Tenis sam zavolio zahvaljujući mom bratu, koji je prije mene počeo da trenira. Pratio sam ga na njegovim treninzima, pa kasnije se i u meni rodila želja da započnem tenisku karijeru. Prije tenisa, igrao sam se fudbal kao sva druga djeca. Međutim, fudbal je dosta grub sport. Meni se tenis puno više svidio.

Koji su Vam najveći sportski uspjesi do sada?

Bio sam prvak Evrope u kategoriji do 14 i do 16 godina, a na svjetskoj listi igrača u kategoriji do 18 osvojio sam osmo mjesto. Mislim da je to dosta značajan rezultat biti osmi u svijetu, a ove godine, prije nekoliko mjeseci dobio sam i svoj prvi ATP poen, te sam polako počeo da se bavim profesionalnim tenisom. Također, sljedeću 2009. godinu namjeravam se u potpunost posvetiti profesionalnim turnirima.

Često Vas opisuju kao najperspektivnijeg mladog igrača od kojeg se očekuju veliki rezultati. Da li Vam to daje poticaj ili predstavlja opterećenje?

Svjestan sam da ljudi očekuju od mene dobar uspjeh i što bolje rezultate. To mi nije neko opterećenje, ja samo mislim o tome kako da što bolje igram, što više treniram. Naredne dvije tri godine su presudne u mojoj karijeri. Optimističan sam što se tiče karijere, jer da ne mislim da ne mogu ostvariti dobre rezultate, ne bih ni pokušavao. Uz dobar rad i dobru volju sve se može postići. Cilj mi je da dospijem na listu 50 najboljih igrača svijeta, to mi je prva želja, a krajnji cilj je biti prvi na svijetu.

Ko su Vam teniski uzori?

Ivan Ljubičić i Roger Federer. Prvi, zato što je s ovih prostora, lično ga poznajem i odličan je igrač, a najbolji igrač na svijetu Federer jednu sedmicu bio je moj sparing partner. Uzor mi je zbog skromnog ponašanja i jake igre.

Sportisti iz BiH se većinom žale na slabu podršku od strane državnih institucija i njihovu nezainteresiranost da ulažu u mlade talente. Kakvo je Vaše iskustvo? Ko Vas finansira?

Što se tiče mene, jedino dobivam finansijsku podršku od kantonalnog Ministarstva za kulturu i sport. Nedavno sam potpisao sponzorski ugovor sa BH Poštom. To su jedine dvije institucije koje mi pomažu, a ostali nisu imali razumijevanja.

Ko je najzaslužniji za Vaš dosadašnji uspjeh?

Najzaslužniji su moji roditelji i moj brat, koji mi daju najveću podršku i koji uz velika odricanja finansiraju moje treninge i učešće na turnirima. Tenis je jako skup sport. Osim stalnog rada i discipline za uspjeh je potrebno imati novac.

Pretpostavljam da ste zbog stalnih treninga morali žrtvovati neke stvari koje drugi Vaši vršnjaci imaju?

Apsolutno. Već dvije godine stalno sam na putovanjima. Nemam priliku da se družim i izlazim sa vršnjacima. Srećom, u školi imaju puno razumijevanja. Direktorica Medicinske škole za sestre i tehničare, moja razrednica i profesori, svi mi daju bezrezervnu podršku.

Imali ste nekoliko ponuda iz drugih zemalja da tamo nastavite karijeru. Da li ste se već izjasnili odnosno prihvatili jednu od ponuda?

Istina je da sam imao ponudu teniske akademije Nikole Pilića u Minhenu, ali ta ponuda još uvijek stoji, nije odbijeno, ali nije ni prihvaćeno. Prepustio sam svom ocu da odluči o tome.

Ipak, moj odlazak iz zemlje je neminovan. Ovdje ne postoje nikakvi uslovi, što se tiče treninga, pogotovo u Sarajevu. U Banja Luci imaju izgrađene teniske terene, a u Sarajevu nema ni jedan teniski centar. Inače, zadnje tri godine slabo boravim u Sarajevu. Ove godine većinom sam bio u Njemačkoj i po turnirima. Prije toga sam bio u Španjolskoj na akademiji. Bilo kako bilo, ne bih volio da nastupam za neku državu. Želja mi je da i dalje igram pod zastavom Bosne i Hercegovine. Za drugu državu bih nastupio jedino kad bi moja egzistencija bila u pitanju.