Tenis
0

Masters u Monte Carlu: Fenomenalni Džumhur eliminisao Berdycha i plasirao se u treće kolo

Piše: D. B.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
(Foto: AFP)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur danas je u 2. kolu Mastersa u Monte Carlu igrao protiv sedmog tenisera svijeta Čeha Tomaša Berdycha. U njihovom trećem međusobnom duelu slavio je Džumhur rezultatom 2:1 u setovima (6:4. 6:7/1:7/, 6:3).

Na otvaranju prvog seta servirao je Berdych, Džumhur je pružio otpor, ali je Čeh poveo 1:0. Bh. teniser je potom bio siguran pri svom servisu te je izjednačio na 1:1 izgubivši samo jedan poen. U trećem gemu je Damir prijetio protivniku, no, Čeh je osvojio svoj servis za 2:1 u prvom setu.

Berdych je u četvrtom gemu napravio nekoliko sretnih i spretnih poena, imao je break loptu, ali do breaka nije stigao, jer se Damir odlično vratio i izjednačio na 2:2. Za vodstvo 3:2 češki teniser je servirao bez izgubljenog poena, ali je i Džumi dobro servirao i ponovo izjednačio rezultat.

Break loptu je Džumhur imao u sedmom gemu, koju je i iskoristio, oduzeo servis Berdychu i poveo 4:3 u prvom setu. Potom je uz manje probleme uspio osvojiti svoj servis i povećati svoju prednost na 5:3. U devetom gemu je imao dvije set lopte, ali ih nije iskoristio, pa je Berdych ostao u prvom setu.

Velika borba se vodila u desetom gemu, Damir je zaostajao i vraćao se, a na kraju je uspio osvojiti svoj servis i dobiti prvi set 6:4 u gemovima nakon 47 minuta igre.

Prvi gem u drugom setu pripao je Berdychu koji je potom u drugom gemu imao priliku za break, ali ju je Damir uspio spasiti. Ipak, druga break lopta je bila kobna, pa je Berdych poveo 2:0. Čeh je ekspresno dobio i treći gem bez izgubljenog poena pri svom servisu. Džumhurov servis je proradio u četvrtom gemu, kada je smanjio na 3:1. Međutim, dobro je servirao i Tomaš za vodstvo 4:1, ali Džumhur nije odustajao te je uzvratio i osvojio svoj drugi gem u ovom setu. Potpuno se vratio u ovaj set breakom u sedmom gemu za 4:3, a potom i dobrim servisom izjednačio rezultat na 4:4. Berdych potom bez problema dobija gem za novo vodstvo, pa je pritisak bio na Džumhuru, koji je servirao za ostanak u drugom setu, u čemu je i uspio.

Čeh je u jedanaestom gemu vodio 40:15, a Džumhur je stigao do izjednačenja i break lopte. Nažalost, šansu nije iskoristio, pa Berdych dolazi do vodstva 6:5. Pritisak je ponovo bio na Damiru, koji stiže do novog izjednačenja.

Drugi set se rješavao u tie breaku, a uspješniji je bio Berdych zahvaljujući tri mini breaka. To mu je donijelo izjednačenje u setovima na 1:1. Drugi set je trajao 59 minuta.

Treći set je Džumhur dobro počeo osvajanjem gema na svoj servis, ali je Čeh uzvratio odličnim servisom bez izgubljenog poena. U petom gemu je naš teniser imao dvije break lopte, iskoristio je prvu i poveo 4:2, što je bilo rezultat zaista sjajne igre na koju Berdych nije imao odgovor. U narednom gemu Čeh nije iskoristio break loptu, što je Džumi kaznio i povisio svoje vodstvo na 5:2. Potom Berdych osvaja gem, pa je Džumhur servirao za pobjedu u ovom meču. Berdych je imao priliku za break i to tri puta, ali break lopte nije iskoristio. Džumhur se vratio, iskoristio drugu meč loptu, dobio treći set te zasluženo pobijedio Berdycha i plasirao se u treće kolo.

Džumhur će u 3. kolu igrati protiv boljeg iz duela Pablo Cuevas - Miloš Raonić.

ATP Monte Carlo, 2. kolo:

Tomaš Berdych - Damir Džumhur 1:2 (4:6, 7:6/7:1), 3:6