WTA Cincinnati
0

Mariji Šarapovoj 24. naslov u karijeri

Totalsport
Marija Šarapova (Foto: AP)
Marija Šarapova (Foto: AP)
Ruska teniserka Marija Šarapova pobjednica je dva i pol miliona dolara vrijednog WTA turnira u Cincinnatiju. U finalu je bila bolja od Srbijanke Jelene Janković s 2-1 u setovima.

Bio je to sedmi okršaj ove dvije teniserke šesta pobjeda dvije godine mlađe Ruskinje. Nakon pobjede u Rimu (zemlja), Šarapova je osvojila svoj drugi turnir ove sezone i 24. u svojoj dosadašnjoj karijeri. Ovo je doslovno bio jedan od onih mečeva u kojima je jedan poen odlučivao susret.

Otvaranje finala za Šarapovu (24) gotovo da i nije moglo bolje početi. Napravila je dva rana breaka i povela 4-1, servirala za 5-1, ali umjesto brzog i laganog uzimanja prvog seta dogodio se potpuni obrat. Jelena Janković (26) nanizala je do kraja seta pet gemova u nizu, oduzevši pritom servis Ruskinji čak tri puta, kojim je i zaključila prvi set rezultatom 6-4.

U istom tonu nastavila je Janković igrati i u drugoj dionici u kojoj je na onih pet iz prvog seta, dodala još dva i povela s 2-0. Činilo se da je Šarapova potpuno izgubljena i bez vjere u sebe, s obzirom da je većinu toga pobacala van terena, te da će Srbijanka odjuriti do pobjede u ovome susretu. Međutim, tada Ruskinja počinje ponovo pokazivati igru s početka prvog seta, te odmah vraća break zaostatka. Imala je čak i break viška Šarapova kod 4-3, ali ga je Janković već u idućem servis gemu Ruskinje vratila i set je otišao u 13. igru.

Tamo je Janković nakon dva odlična servisa povela s 3-2, ali nakon toga do kraja tie-breaka nije osvojila više nijedan poen i meč je otišao u odlučujući treći set. Prvih šest gemova trećeg seta nijedna teniserka nije uspijevala zadržati svoj servis i izgledalo je u tom trenutku da će pobijediti ona koja prva uspije zadržati svoj servis gem, a tako je i bilo. Kod 3-3 Šarapova je zadržala svoj servis i više se nije osvrtala. Breaknula je Janković u idućem servis gemu, nakon čega je zadržala svoj servis za konačnih 4-6, 7-6 (3), 6-3. Obje su teniserke po osam puta gubile svoj servis, s tim da je za to Srbijanki trebalo 11 prilika, a Ruskinji čak 22.

Osvajanje turnira za Šarapovu, ali i finale za Janković, bit će veliki poticaj za obje teniserke kojima za sedam dana slijedi posljednji Grand Slam turnir sezone US Open. Spomenimo još da je ovim osvajanjem turnira Šarapova napredovala za tri pozicije i sada je četvrta teniserka svijeta, dok je Janković napredovala za dva mjesta i sada je ponovo nadomak društva Top 10 (12.).

WTA Cincinnati, finale:

Šarapova (4) - Janković (13) 4-6, 7-6 (3), 6-3