Tenis
132

Marčenko sa 3:0 u setovima savladao Džumhura u 2. kolu US Opena

Piše: O. T.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur poražen je sa 3:0 u setovima (6:2, 6:4, 6:3) od Ilje Marčenka iz Ukrajine u 2. kolu US Opena, posljednjeg Grand Slam turnira u godini.

Nakon što je u 1. kolu iznenađujuće savladao Bernarda Tomića, 19. tenisera svijeta koji dolazi iz Australije, Džumhur (72. ATP) nije uspio savladati i 63. tenisera svijeta Marčenka koji je slavio nakon sat vremena i 47 minuta igre.

Naš teniser je u aprilu ove godine na ATP turniru u Istanbulu sa 2:1 u setovima savladao Marčenka, ali ovaj put slavio je Ukrajinac.

Marčenko je teško mogao zamisliti volje otvaranje meča pošto je sa tri poprilično lagana gamea na svojim servisima i sa dva brejka poveo sa 5:0. Damir je jednim uspješnim servisom i jednim brejkom uspio smanjiti na 5:2, ali bolje od toga nije mogao i prvi set pripao je Ukrajincu uz rezultat 6:2.

Poprilično slično otvoren je i drugi set s tim da je ovaj put Marčenko sa dva uspješna servisa i jednim brejkom bez problema poveo sa 3:0. Džumhur se vratio brejkom za 3:2 koji je popraćen osvojenim servisom. Ipak, Marčenkon u 10. gameu pravi brejk za 6:4 i dolazi do ogromne prednosti u meču.

Nažalost, Džumhur nije uspio unijeti neizvjesnost u meč. U trećem setu pri rezultatu 1:1 imao je jednu brejk loptu koju nije iskoristio. Kasnije je Marčenko napravio brejk za 5:3 koji je popratio servisom za konačnih 6:3 u setu i 3:0 u meču.

Ovo je bio prvi put da Džumhur izbori 2. kolo posljednjeg Grand Slam turnira u godini US Opena.

Marčenko će u 3. kolu igrati protiv 16. tenisera svijeta Nicka Kyrgiosa iz Australije.

US Open, 2. kolo:

Ilja Marčenko (63. ATP, Ukrajina) - Damir Džumhur (72. ATP, BiH) 3:0 (6:2, 6:4, 6:3).