Tenis
11

Kyrgios nakon bizarnih poteza u Šangaju: Nikom ništa ne dugujem, nisam tražio da me gledate

Klix.ba
Nick Kyrgios (Foto: EPA)
Nick Kyrgios (Foto: EPA)
Australski teniser Nick Kyrgios izgledao je totalno nezainteresiran tokom poraza od njemačkog tenisera Mische Zvereva u šesnaestini finala ATP turnira u Šangaju.

Kyrgios je poražen sa 2:0 u setovima (6:3, 6:1) nakon samo 49 minuta igre, a svojim ponašanjem tokom meča pokazivao je da mu nije stalo do pobjede.

U prvom setu prvi vodstvu Zvereva 3:1 i rezultata 40:40 u gemu, Kyrgios je lagano udario loptu i poslao je na protivničku polovicu te se zaputio prema klupi, a Zverev je to iskoristio i bez ikakvih problema poentirao.

Sudija je nakon toga poručio Kyrgiosu da "ne može tako igrati, jer nije profesionalno", ali australski teniser nije mario za tim već je i kasnije nastavio sa sličnim ponašanjem.

Nakon meča, upitan da li razumije negodovanje publike na takve poteze, Kyrgios je odgovorio: "Ne baš. Osjećam da ako bi oni znali o čemu pričaju onda bi bili na teniskom terenu i bili uspješni. Zaista ih ne mogu razumjeti. Oni ne znaju kroz šta prolazim. Ništa im ne dugujem. To je moj izbor. Ako ne volite to, nisam vas pitao da dođete gledati. Samo otiđite. Ako ste tako dobri u davanju savjeta i tako dobri u tenisu, zašto onda niste dobri kao ja? Zašto niste na turneji? Želite kartu? Dođite gledajte me. Znate da sam nepredvidiv. To je vaš izbor. Ništa vam ne dugujem. To ne utječe kako ću spavati."

Kyrgios je u određenim momentima pokazivao i veliku borbu, ali su neki potezi izazvali kritike navijača. Ovaj 21-godišnjak je trenutno 14. teniser svijeta i već ga nazivaju "fudbalskim Balotellijem". Prije samo tri dana osvojio je ATP u Tokiju što je njegov najveći uspjeh u karijeri.