Tenis
69

Juniorski šampion US Opena porijeklom iz BiH: Omar Jasika ostvario san

Klix.ba
Omar Jasika
Omar Jasika
Omar Jasika, koji je porijeklom iz BiH, prije nekoliko dana osvojio je US Open u juniorskoj konkurenciji, ali pod zastavom Australije.

Najnoviji Grand Slam prvak Australije se vratio kući sa željom da se pozabavi većim izazovima te i u seniorskoj konkurenciji bude uspješan kao u juniorskoj.

Jasika je postao prvi igrač u 28 godina koji je uspio osvojiti juniorsku titulu i u singlu i u dublu na US Openu. Učinio je to iako nikada ranije nije prošao dalje od 3. kola na velikim turnirima, te iako je rangiran izvan prvih 20.

"Bilo je neobično. Šta da kažem? Jedna od najboljih sedmica u mom životu", rekao je 17-godišnji teniser porijeklom iz Bosne.

Jasika je govorio za medije u Nacionalnom teniskom centru (NTC) u Melburnu, gdje trenira za predstojeće mečeve koji ga čekaju u oktobru i novembru širom Australije. U Australiji ga je dočekao veliki broj novinara.

"Nastojim ostati opušten i ne razmišljati o tome previše", naveo je.

U finalu US Opena pobijedio je favorizovanog Francuza Quentina Halysa, koji je bio peti nosilac na turniru.

"Na turniru sam išao meč po meč. Kada sam pobijedio u prvim mečevima, počeo sam razmišljati o onome što me očekuje dalje, ne mijenjajući previše svoj kurs", prisjeća se Jasika, ističući kako mu je na kraju pošlo za rukom da napravi veliki rezultat.

Srećom po Jasiku, pritisak koji dolazi nakon ovakvih uspjeha nije isključivo na njemu. Naime, on je samo jedan u nizu australskih juniora koji su osvajali titule na velikim turnirima u posljednjih nekoliko godina, to su Bernard Tomic, Luke Saville i Nick Kyrgios, dok je Thanasi Kokkinakis dva puta igrao finale na velikim turnirima.

Jasika navodi kako je na njega posebno Kyrgios imao veliki utjecaj.

"Poslao mi je nekoliko poruka i došao na mooj drugi meč na US Openu. On je moj dobar prijatelj i puno mi pomaže svojim savjetima", dodao je.

Trener Liam Smith očekuje velike stvari od Jasike, te navodi kako ovaj mladi igrač ima odličan osjećaj za loptu, a krasi ga i brza igra. Smith naglašava kako je Jasika sposoban čitati igru protivnika, ali i prilagoditi se, što je još jedna velika prednost.

"Volim igrati na mreži, a također mislim da mi je prednost to što sam ljevak i što mogu biti brz kada treba", dodaje junior bh. porijekla.

Jasika će imati priliku da se okuša protiv profesionalaca u seniorskoj konkurenciji za samo nekoliko sedmica.

"Uživam igrajući tenis. Oduvijek sam želio biti profesionalni teniser, to je bio moj san i nadam se da ću ga jednog dana i ostvariti", zaključio je.

Podsjetimo, prije nekoliko dana titulu na US Openu u seniorskoj konkurenciji postigao je još jedan teniser bh. porijekla, Marin Čilić, koji je pehar podigao pod hrvatskom zastavom.