The Telegraph
0

Ivanišević opet u Top 10 događaja u Wimbledonu

Totalsport
Goran Ivanišević 2001. godine na Wimbledonu
Goran Ivanišević 2001. godine na Wimbledonu
Uoči svakog izdanja Wimbledona engleska štampa se bavi onim što se dogodilo u historiji. Biraju se najljepši mečevi, najupečatljiviji momenti, pa se istim pozabavio i The Telegraph ovom prilikom.

Trenuci iz 2001. godine će vječno ostati upamćeni zbog Gorana Ivaniševića. Najbolji hrvatski teniser svih vremena tada je osvojio svoj prvi i jedini Grand Slam u karijeri, nakon mnogih razočarenja koja je prethodno doživio u finalima Wimbledona, a koja su mu priuštili Pete Sampras i Andre Agassi.

Ivanišević je kao igrač bio jedan od omiljenijih u svojoj generaciji, pa ga se takvog sjećaju i danas na Otoku. Zato nije čudo da njegovu pobjedu, koju je ostvario s pozivnicom u džepu i slavljem u finalu protiv Australca Patricka Raftera, Britanci stavljaju u vrh onog što se dogodilo na "svetoj travi" Londona. Ovom prilikom je The Telegraph trijumf Hrvata stavio na deseto mjesto.

Na prvom mjestu je The Telegraph postavio legendarni finalni meč Rafaela Nadala i Rogera Federera iz 2008. godine. Tada je Španac, danas najbolji svjetski teniser, osvojio prvi Wimbledon u karijeri i prekinuo Švicarčev niz. Fantastičan meč je Nadal dobio sa 6-4, 6-4, 6-7, 6-7, 9-7.

Mnogo toga kvalitetnog je izdvojio novinar dotičnih novina Mark Hodgkinson u deset najboljih, od osvajanja turnira Borisa Beckera sa 17 godina, legendarnog meča McEnroea i Borga do serija pobjeda Samprasa, Federera i Navratilove.