Tenis
0

Ivanišević i Rafter - historijski meč u Australiji

Totalsport
Teniski zaljubljenici imat će na Australian Openu sljedeće godine priliku nanovo proživjeti jedan od najboljih trenutaka u historiji tog sporta.

Australska teniska legenda Patrick Rafter i hrvatski teniski velikan Goran Ivanišević ponovno će stati jedan nasuprot drugog na terenu i odigrati “uzvrat” finala 2001. godine iz All England Cluba u kojem je Ivanišević dohvatio naslov pobjednika na “svetoj travi” Wimbledona.

  • Iako mi je poraz od Gorana nanio veliko razočaranje, bio sam sudionik sjajnog meča čiju izvanrednu atmosferu nikada neću zaboraviti. Uistinu se radujem uzvratu na Australian Openu u januaru, te se nadam da će rezultat ovoga puta biti u moju korist - kazao je poraženi finalist legendarnog meča koji je nakon 6-3, 3-6, 6-3, 2-6, 9-7 otišao na stranu hrvatskog tenisera.

Ivanišević je u trenucima najvećeg uspjeha karijere iza sebe već imao tri finala Wimbledona na kojeg je 2001. došao kao 125. teniser ATP liste s pozivnicom organizatora, dva mjeseca prije svog 30. rođendana.

“Borio se s povredom ramena i nepredvidljivim temperamentom u pobjedama protiv Carlosa Moye, Andyja Roddicka, Grega Rusedskog, Marata Safina i Tima Henmana nakon čega je zaigrao zbog kiše zakašnjeli finale u ponedjeljak”, podsjeća službena internetska stranica Australian Opena.

“Hiljade australskih i hrvatskih navijača čekale su satima za deset hiljada ulaznica koje obično nisu dostupne običnim teniskim navijačima, a potom stvorili atmosferu nikad prije viđenu na Wimbledonu. Historijski meč u pet setova u kojem je Ivanišević svladao favoriziranog Raftera pamti se kao jedan od najboljih teniskih mečeva svih vremena”, dodaje se.

  • Ne znam je li Wimbledon ikada prije svjedočio nečemu ovakvom. Ne znam ni hoće li ponovno. To je ono za što igramo, o tome se radi - kazao je tada Rafter.

Australac i Ivanišević zaigrat će na Rod Laver Areni u utorak 28. januara, te tako ponovno oživjeti “magični teniski trenutak”.

  • Uzbuđen sam što će Rafter i Ivanišević predvoditi legende na Australian Openu 2010. Njihovo finale iz 2001. bio je nezaboravno i bit će fantastično ponovno ga vidjeti u Melbourne Parku - kazao je direktor turnira Todd Woodbridge.

Na turniru seniora u Australiji nastupit će još Pat Cash, Mats Wilander, Guy Forget, Henri Leconte, Mansour Bahrami, te Todd Woodbridge i Mark Woodford.