Lakše do finala
0

ITF i kompanije namještali žrijeb za Nadala i Federera

Sarajevo-x.com
Katarina Pijetlović, profesorica sportskog prava na Univerzitetu u Talinu, tvrdi da su Međunarodna teniska federacija (ITF) i proizvođači sportske opreme namještali žrijeb kako bi u finalima igrali Roger Federer i Rafael Nadal.

Ona je Antikorupcijskom simpoziju u Kelnu predočila ozbiljne sumnje u regularnost ovog takmičenja, javlja B92.

Pijetlović je objavila podatak da su Đoković i Federer od 2008. godine 12 puta na Grand slamovima uvijek bili u istom dijelu žrijeba, bez obzira na to da li su bili rangirani kao drugi i treći, ili kao prvi i treći na ATP listi. Šansa za takvo nešto je 0,02 posto.

"To vam je kao da bacite novčić 12 puta i svaki put padne na onu stranu sa brojem. Žrijeb se pravi tako što se prvi na svijetu stavi u vrh jednog dijela "kostura", a drugi na dno drugog. Treći se, potom, ubacuje u jedan od ta dva dijela, kao i četvrti. U svim slučajevima, uvijek se Đoković poklapao sa Federerom, a Murray sa Nadalom. To je rađeno, jer je vladao stav da Švicarac lakše izlazi nakraj sa Srbijancem, a Španac sa Škotom. Samim tim, vjerujem da su ovi žrebovi bili podložni manipulaciji i da je Novak Đoković bio u manje dobrom položaju u odnosu na druge, a sve radi profita u svijetu biznisa", oštro tvrdi Pijetlović.

Sve to potvrđuje statistika koja ne griješi.

"Radili smo simulacije žrijeba i samo u tri od 1.000 slučajeva poklapali su se Federer i Đoković. Ne mislim da je to slučajnost", tvrdi Pijetlović.