Wimbledon
1

Ispali Berdych i Isner, Clijsters izbacila Janković

Totalsport
Kim Clijsters
Kim Clijsters
Prva dva šoka za visokopostavljene nositelje došla su već prvog dana takmičenja u Wimbledonu: Tomaša Berdycha na početku je turnira pobijedio Latvijac Ernests Gulbis, dok je od Johna Isnera bolji bio Kolumbijac Alejandro Falla.

Gulbis, danas 87. teniser svijeta, slavio je protiv šestog nositelja u trima tie-breakovima sa 7-5, 7-4, 7-4.

Poznat kao beskompromisan napadač, 24-godišnji Latvijac uvijek kada je pri udarcu potencijalna je opasnost za bilo kojeg tenisera. Protiv Čeha, koji mu je zapravo igrački vrlo sličan, Latvijac je briljirao: zabio je dvostruko više winnera (62-30), dok neprisiljenih pogrešaka nije imao tako puno (33-27). Zabijao je asove i na drugim servisima (ukupno 30) i to je rezultiralo Berdychovom igrom praktički bez prilike za obrat. Imao je Čeh jednu jedinu, na početku drugog seta, i iskoristio je. S druge je strane Gulbis daleko češće agresivnim reterniranjem dolazio do svojih prilika za break: iskoristio je, međutim, samo jednu od sedam ubrzo nakon gubitka vlastitog servis-gema u drugom setu.

Tri meč-lopte Gulbis je propustio na Berdychovu servisu u desetom gemu trećeg seta, od kojih je treća zamalo završila u autu nakon sjajnog pokkušaja bekhend-winnera. Iskoristio je zato prvu od novih dviju izborenih meč-lopti u tie-breaku, premda je na početku istog gubio 3-1.

Berdych, finalist na Wimbledonu - što je njegov najbolji Grand Slam rezultat – iz 2010. godine, u prvom kolu londonskog Grand Slama nije ispao još od 2004. godine.

Za razliku od njega, John Isner nikako da se sprijatelji s travnatom podlogom All England Cluba. Na jedinome Grand Slam turniru na kojem nikad nije otišao dalje od drugog kola Amerikanac je ponovno zabilježio neuspjeh: nakon borbe u pet setova i preko tri sata od 11. je nositelja bolji bio Kolumbijac Alejandro Falla pobijedivši 6-4, 6-7(7), 3-6, 7-6(7), 7-5.

U najjačem dvoboju prvog kola ženskog turnira Belgijanka Kim Clijsters pobijedila je Srbijanku Jelenu Janković 6-4, 6-2.

Dobila je Clijsters osmi meč u njihovu devetome međusobnom ogledu, premda je danas Janković 21. a Belgijanka tek 47. teniserka na WTA tabeli.

Clijsters je do pobjede došla u meču u kojem su odlučivale nijanse prvenstveno zbog preciznosti i boljeg korištenja svojih prilika. Za obadvije je teniserke, inače, travnata vimbldonska podloga mjesto njihovih najslabijih postignuća na Grand Slamu.

U ženskom je turniru uvjerljivo drugo kolo izborila osma nositeljica, Njemica Angelique Kerber, pobijedivši Čehinju Lucie Hradecku, dok sjajan niz na travi nastavlja Ruskinja Nadija Petrova, koji je prošle sedmice u Hertogenboschu došla do svog prvoga turnirskog naslova na travi. Ona je deklasirala Talijanku Mariju Elenu Camerin prepustivši joj svega dva gema.

 Wimbledoni, teniseri, 1. kolo:

Gulbis - Berdych (6), 7-6(5), 7-6(4), 7-6(4) Falla -Isner (11) -4, 6-7(7), 3-6,7-6(7), 7-5

Wimbledon, teniserke, 1. kolo:

Kerber (8) – Hradecka 6-4, 6-1 Clijsters – Janković (18) 6-2, 6-4 Petrova(20) – Camerin 6-0, 6-2