Monika Seleš
0

Inaugurirana u tenisku Kuću slavnih

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Skupa s još troje zaslužnih teniskih radnika 35-godišnja američka teniserka Monika Seleš je u subotu predstavljena u teniskoj Kući slavnih u Newportu.

Uz rođenu Novosađanku mađarskog porijekla, koja je tokom karijere osvojila devet Grand Slam naslova, u Kuću slavnih ušli su Španjolac Andres Gimeno, pobjednik Roland Garrosa iz 1972. godine, zatim Donald Bell, pionir teniskog marketinga, te Robert Johnson, trener koji je u juniorskim danima iznio karijere tamnoputih tenisera Althe Gibson i Arthura Ashea.

  • Čast je biti dijelom ove nevjerojatne grupe uspješnih ljudi, velika čast - izjavila je Seleš nakon službenog prijema.

  • Odrastajući nisam mogla niti zamisliti da ću jednom biti u Kući slavnih. Čak se i sada teško uvjeravam.

Njezina sveukupno 15-godišnja karijera tragično je prekinuta tokom meča u Hamburgu 1993. godine, kada ju je jedan pomahnitali navijač Steffi Graf ubo nožem u leđa. Tenisu se vratila tek nakon 27 mjeseci. Nikad više nije bila ona ista igračica, iako je 1996. godine uspjela osvojiti Australian Open.

Melbourne je osvajala u nizu od 1991. do 1993. godine, Roland Garros od 1990. do 1992., a US Open 1991. i 1992. godine. Čak je 178 sedmica provela na vrhu WTA ljestvice, a bila je poznata po dvoručnima forhendu i bekhendu.

Prilikom svečanosti Seleš se našalila glasno vrisnuvši kao što je to nekad činila na terenu, o čemu su je novinari pitali i ovom zgodom:

  • Eto, morala sam to učiniti: za dobra stara vremena!

Godine 2000. u Sydneyju je osvojila bronzanu medalju za Sjedinjene Države.

Smiješnu je zgodu također prepričala prisjetivši se događaja nakon osvajanja Roland Garrosa 1990. godine, gdje je još uvijek najmlađa pobjednica u historiji. Tada je imala 16.5 godina:

  • Mama je pazila da ne bih podigla nos. Još istog mi je subotnjeg poslijepodneva, odmah nakon ceremonije proglašenja pobjednice, rekla da se svakako pojavim na zajedničkoj večeri u hotelu.