Turnir u Valenciji posljednji
5

I "komarac" Ferrero okončava tenisersku karijeru

Totalsport
Juan Carlos Ferrero (Foto: AFP)
Juan Carlos Ferrero (Foto: AFP)
"Komarac je prestao letjeti", piše madridska Marca nakon što je 32-godišnji španski teniser Juan Carlos Ferrero objavio da prestaje s teniserskom karijerom.

Nakon Fernanda Gonzaleza, Ivana Ljubičića i Andyja Roddicka iz tenisa ove godine odlazi još jedan velikan, poslije Roddicka, i još jedan igrač nekada na prvom mjestu ATP liste (u septembru 2003. godine).

"S 32 godine u ovom sportu sve teže možeš fizički podnositi napore. Odlučio sam da turnir u Valenciji bude moj posljednji. Proveo sam predivne godine i imam potrebu zahvaliti se mnogim ljudima, od moje porodice, do velikih prijatelja Davida Ferrera i Nicolasa Almagra, te mojih navijača. Bilo je predivno, ali kraj je ipak došao"; rekao je popularni "komarac" koji će, dakle, u Valenciji odigrati svoj zadnji turnir u karijeri.

Turnir u Valenciji počinje 21. oktobra.

Posljednji turnir koji je Ferrero osvojio bio je onaj na zemlji Stuttgarta (2011. godine), a pretposljednji onaj umaški godinu dana ranije.

Profesionalac je postao 1998. godine i već je godinu dana kasnije imao prvi ATP pehar u rukama (Mallorca). Ukupno je osvojio 15 turnira, a odigrao je i 18 finalnih mečeva. Trinaest naslova je proslavio na zemljanoj podlozi, a dva na tvrdoj.

Naravno, najveći uspjeh mu je osvajanje Roland Garrosa (2003. godine), a samo nekoliko mjeseci kasnije je igrao i finale US Opena (poraz od Andyja Roddicka što je Amerikancu ostao jedini Grand Slam turnir u karijeri). Ferrero je na Grand Slam turnirima još igrao jednom polufinale Australian Opena, te dva puta četvrtfinale Wimbledona (tamo je bio i prije tri godine).

Recimo da je s Albertom Costom 2000. godine Ferrero proslavio i pobjedu u Davis Cupu, a u finalnom su meču tada španski teniseri bili bolji od Australaca. Ključni poen je donio baš Ferrero pobjedom protiv Lleytona Hewitta.

Ferrero je zadnjih godina igrao s velikim poteškoćama kada su povrede u pitanju, koje su mu ranije vjerojatno otrgnule i više uspjeha koje je mogao ostvariti na teniskim terenima.