Tenis
34

Herbert nakon preokreta eliminisao Džumhura u 2. kolu Wimbledona

Piše: D. B.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Najbolji bh. teniser i 87. igrač svijeta Damir Džumhur danas je u 2. kolu Wimbledona igrao protiv Francuza Pierrea-Huguesa Herberta, Francuza koji se nalazi na 81. mjestu ATP liste. Plasman u 3. kolo izborio je francuski teniser pobjedom 3:1 u setovima (3:6, 7:6/7:1/, 7:6/7:0/, 6:2).

Meč je počeo Herbertovim servisom pa je Francuz poveo 1:0. Potom je napravio velike probleme Džumhuru u narednom gemu, imao je čak tri break lopte, no, naš teniser se uspio vratiti i izjednačiti na 1:1.

Džumhurova igra se popravila u nastavku te je u sedmom gemu napravio break i poveo 4:3. Sigurnim servisom je povećao svoju prednost, a onda drugim breakom riješio prvi set u svoju korist rezultatom 6:3 nakon 34 minute igre.

Damir je drugi set započeo dobrim servisom, a uzvratio je Herbert bez izgubljenog poena. Teniseri su u nastavku čvrsto čuvali svoj servis, pa je drugi set odlučen u tie-breaku. Uspješniji je bio Herbert koji je zahvaljujući tri minibreaka uspio dobiti drugi set i izjednačiti na 1:1 u setovima. Drugi set je trajao 42 minute.

U trećem gemu trećeg seta Džumhur je napravio break i poveo 2:1. Herbert je potom vratio break i nadoknadio izgubljeno za izjednačenje 2:2. Francuz potom dobija svoj servis, a onda koristi pad Damirove koncentracije i pravi novi break za vodstvo 4:2 u trećem setu. Servirao je i poveo 5:2, a Damir svojim servisom smanjio na 5:3. Kada se očekivalo da Herbert novim dobrim servisom završi treći set, Džumhur pravi break kojim se spasio, a potom uspješno odservirao za 5:5. U jedanaestom gemu je bh. teniser imao tri break prilike, koje nije iskoristio. Treći set je, kao i drugi, otišao u tie-break. Ponovo je bolji bio Francuz (7:0) te je poveo 2:1 u setovima.

Na krilima uspjeha u drugom i trećem setu, Herbert je nastavio dobru igru i u četvrtom, dok Džumhur nije uspio pronaći adekvatan odgovor. Francuz je break napravio u trećem gemu za prednost 2:1. Do drugog breaka je stigao u sedmom gemu za 5:2, a onda uspješno servirao za pobjedu u ovom meču koji je trajao dva sata i 22 minute.

Herbert će u 3. kolu igrati protiv Francuza Nicolasa Mahuta (51. ATP), koji je savladao Španca Davida Ferrera (14. ATP) 3:0 u setovima (6:1, 6:4, 6:3).

Wimbledon, 2. kolo:

Pierre-Hugues Herbert - Damir Džumhur (3:6, 7:6/7:1/, 7:6/7:0/, 6:2)