Wimbledon
0

VIDEO / Hanescu pod istragom zbog pljuvanja

Totalsport
Victor Hanescu (Foto: EPA)
Victor Hanescu (Foto: EPA)
Rumunski teniser Victor Hanescu, 37. igrač ATP liste i 31. nositelj Wimbledona, predao je u petak Nijemcu Danielu Brandsu meč trećeg kola zbog navodne povrede noge.

Dogodilo se to pri rezultatu 3-0 za njemačkog tenisera u odlučujućem, petom setu, a Rumun je u tom dvoboju izgubio prednost od 2-0 u setovima. Predao je iznervirani Hanescu sasvim naglo, ostavivši sudiju i suparnika zbunjene, a sve je uslijedilo nakon njegova obračuna s dijelom navijača na tribinama koji su navijali za Nijemca.

Pri rezultatu 2-0 za Brandsa, prije početka svog servis-gema, Rumun je pljunuo u pravcu njemačkih navijača, što su televizijske kamere jasno zabilježile. Sudija nije vidio taj ispad i Hanescu je nastavio servirati, namjerno praveći dvostruke servis-greške i prestupe. Između te serije namjerno promašivanih servisa Hanescu je još nekoliko puta opsovao u smjeru navijača koji su ga isprovocirali, te ga je sudija opomenuo. Na kraju se pozvao na povredu noge predavši meč. Glavni sudija mu je odbio pružiti ruku.

"Neko je Hanescuu nešto dobacio s tribina. Ne znamo šta. Nakon toga teniser je pljunuo u smjeru tog dijela navijača. Nakon toga je, čini se, namjerno griješio pri servisima. Također je psovao u smjeru istih ljudi na tribinama. Kombinacija pljuvanja i psovanja jasno upućuje da je prekršio vimbldonski kodeks ponašanja. Službeno se povukao zbog povrede, a Sudijska komisija pokrenula je istragu o događaju", izjavio je glasnogovornik turnira.

Prema pravilima Grand Slam turnira, Hanescuu prijeti kazna od 10.000 dolara za nesportsko ponašanje.

Ranije prije toga policija je zbog narušavanja javnog reda i mira tokom istog meča s tribina izvela četiri navijača-izgrednika, privevši ih u mjesnu policijsku stanicu. Taj događaj, potvrđeno je, nema veze s Hanescuovim incidentom.

Poprište svih tih nemilih scena bio je teren broj 18, mjesto legendarnog meča prvog kola Amerikanca Johna Isnera i Francuza Nicolasa Mahuta, koji je se igrao u rekordna 163 gema.