Sve veće interesovanje publike
0

Hadžimešić: Turnir BH Telecom Indoors je lijepa sportska priča

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U Sarajevu se od 10. do 18. marta održava međunarodni ATP Challenger teniski turnir BH Telecom Indoors 2012, čiji je medijski pokrovitelj portal Sarajevo-x.com. Turnir organizuje Teniski klub Sporting. O ovom sportskom događaju smo razgovarali sa direktorom turnira Senadom Hadžimešićem.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Hadžimešić je rekao da će ove godine biti održan jubilarni deseti BH Telecom Indoors turnir, koji je postao dio jedne lijepe sportske priče na međunarodnom nivou.

"Već devet godina u martu mjesecu održavamo turnir kojim smo uspjeli staviti Sarajevo i BiH na jedan respektabilan nivo s obzirom na fond nagrada, koji iznosi 30.000 eura. S obzirom na naše uslove, to je realno. Radit ćemo i dalje kako bi se nagradni fond u budućnosti povećao i kako bismo privukli još neke poznate igrače. Zanimljivo, naš turnir je mnogim vrhunskim teniserima poslužio kao odskočna daska, jer su kasnije ostvarivali velike uspjehe u karijeri", rekao je Hadžimešić.

Organizatorima turnira je prethodnih godina polazilo za rukom da dovedu poznate svjetske igrače u Sarajevo. Na našim su terenima igrali Novak Đoković, Janko Tipsarević, Marin Čilić, Ivo Karlović, Jo-Wilfried Tsonga, Tomáš Berdych, Ernests Gulbis, Ivan Dodig i mnogi drugi.

BH Telecom Indoors je jedan od najorganizovanijih turnira

Direktor turnira, Senad Hadžimešić, je rekao da se organizacija ne razlikuje od organizacije velikih ATP turnira, jer su pravila ista i veoma stroga, razlika je samo u budžetima.

"Zahvaljujući organizatorima i saradnicima, mi uspješno funkcionišemo devet godina. Reagujemo na sve korekcije supervizora i korigiramo eventualne propuste, pa su njihovi izvještaji nakon turnira uvijek na zavidnom nivou. Možemo se pohvaliti da imamo jedan od najbolje organizovanih challengera, a dokaz za to su dolasci dobrih igrača koji vole Sarajevo i BiH. To je zbog toga što se ovdje osjećaju lijepo i gostoljubivo su primljeni. Iz Sarajeva odlaze sretni i zadovoljni", rekao je Hadžimešić.

Turnir je šest godina organizovan u dvorani Zetra, a dvije godine u dvorani Mirza Delibašić. Sada se organizacija turnira ponovo vraća u Zetru.

"Povratak u Zetru je pozitivna stvar, jer je to jedna od najboljih dvorana u regiji. Kada se turnir održava tamo, izvještaj supervizora bude veoma dobar. Dvorana ima sve uslove za ovaj, ali i za ozbiljniji turnir. Najbolje je to što se sve događa na jednom mjestu, što u nekim drugim zemljama nije slučaj, jer se treninzi obavljaju na jednom, a mečevi igraju na drugom mjestu", kazao je direktor turnira BH Telecom Indoors 2012.

Učesnici će biti poznati tri sedmice prije turnira

Još uvijek nije poznato koji će igrači nastupiti na ovogodišnjem turniru. To će biti poznato tri sedmice prije početka sportskog događaja. Hadžimešić je rekao da je siguran učesnik Nijemac Michael Berrer, koji je prošle godine na turniru u Zagrebu igrao polufinale. Prethodno je pobijedio Melzera i Ljubičića. Berrer je lično izrazio želju da dođe u Sarajevo zbog lijepih iskustava koje nosi iz glavnog grada BiH.

Pozivnice bh. teniserima omogućavaju direktan nastup na turniru

Hadžimešić je govorio i o pozivnicama koje bh. igračima omogućavaju direktan nastup na glavnom turniru, bez igranja u kvalifikacijama.

"Vjerujem da će ovaj turnir biti u znaku bh. tenisera. Onima koji nemaju dovoljan ranking da direktno uđu na turnir i izbjegnu kvalifikacije, mi to omogućimo pozivnicama. Svaki kvalifikant mora proći tri kola kako bi ušao na glavni turnir, što je samo mali turnir za sebe. Naši teniseri preskaču ovu prepreku i direktno se plasiraju na glavni turnir. Pozivnice ćemo ove godine podijeliti prema trenutnoj formi igrača", objasnio je Hadžimešić.

Rekao je i da cijeli sportski događaj podržavaju sponzori uz čiju pomoć se turnir u Sarajevu može priuštiti. Prema Hadžimešićevim riječima, publike je sve više i turnir je veoma posjećen.

Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Livescoring i direktan prijenos mečeva putem interneta

Pripreme za ovogodišnji turnir su u završnoj fazi. Hadžimešić kaže kako je veoma teško pripremiti Zetru da ispoštuje pravila ATP-a. Istakao je i uvođenje noviteta u ovogodišnji turnir.

"Ove godine će svaki meč glavnog turnira biti satelitskim putem prenesen u bazu, tako da će gledatelji putem interneta turnir moći pratiti direktno. Osim toga, uvodimo i livescoring prema propisima, tako da će rezultat svakog meča biti moguće vizuelno pratiti preko ATP internet stranice. To je veliki izazov u kojem nam pomažu međunarodne i domaće kompanije", kazao je Hadžimešić.

Bh. tenis ima budućnost

Što se tiče budućnosti bh. tenisa, Hadžimešić je rekao da je optimista.

"Iako danas nemamo neke tenisere koji mogu dospjeti daleko na velikim turnirima, ipak imamo mlade igrače koji će, vjerujem, vrlo brzo biti veoma uspješni. Tu prvenstveno mislim na Delića, Džumhura, Brkića i Šetkića. Smatram da će neki od naših momaka vrlo brzo ući u top 200, a za dvije godine barem dvojica u najboljih 100 igrača. Napominjem da je potrebno pomoći sportašima koji ne mogu priuštiti sve što im je potrebno. Skupe su avionske karte, putovanja, treneri i treninzi. Tu se trebaju uključiti i pomoći razne institucije i sponzori", zaključio je Hadžimešić.

U okviru turnira BH Telecom Indoors 2012. će biti održan i Kids Day za najmlađe. Radi se o druženju tenisera sa djevojčicama i dječacima koji će imati priliku s nekim od najboljih igrača prebaciti lopticu preko mreže, dobiti autograme, fotografisati se s njima i primiti poklone od sponzora. Radi se o druženju čiji je cilj usrećiti mališane koji usput uče o tenisu.

Pomoć sponzora i medijskih pokrovitelja je ključna

Hadžimešić je istakao veliku pomoć medijskih pokrovitelja bez čijih korektnih izvještaja ne bi bilo uspjeha.

"Mediji poput portala Sarajevo-x.com su prepoznali naš trud i kvalitet, tako da svojim korektnim i emotivnim izvještavanjem pomažu ovu manifestaciju. Vjerujte mi da se i ovdje igra kvalitetan tenis kao i u drugim zemljama. To govore rezultati tenisera koji ovamo dolaze", rekao je Hadžimešić.

On se na pomoći zahvalio i svim sponzorima, Općini Centar te gradskim, kantonalnim i federalnim institucijama vlasti.