Tenis
27

Finale Davis Cupa: Del Potro nakon velikog preokreta savladao Čilića i donio izjednačenje Argentini

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Juan Martin Del Potro je savladao Marina Čilića nakon velikog preokreta sa 3:2 i donio izjednačenje Argentini protiv Hrvatske na 2:2 u finalu Davis Cupa.

Velika borba viđena je u prvom setu, koji je nakon što su oba tenisera napravila po break otišao u tie-break. U 13. gemu prvog seta više sreće i koncentracije imao je Čilić i riješio ga u svoju korist rezultatom 7:6(4). U drugom setu Čilić je odigrao perfektno, napravio je dva breaka i rutinski ga dobio sa 6:2.

Na početku trećeg seta Del Potro je prvi stigao u drugom gemu do dvije break-lopte, ali ih nije iskoristio. Potom su oba tenisera svojim protivnicima maksimalno dopuštala jedan poen na svoj servis, sve do desetog gema kada je Del Potro došao do 40:40 na Čilićev servis, no teniser iz Međugorja je uspio da ga osvoji i izjednači na 5:5.

Del Potro je zatim bio siguran na svoj servis, a potom je imao tri break-lopte na Čilićev servis. Marin je sjajnim servisima spasio prve dvije, no nije mogao treću i Argentinac je dobio drugi set rezultatom 7:5.

U trećem gemu četvrtog seta Čilić je prvi zaprijetio na Del Potrov servis, došao je i do break-lopte, no 38. teniser svijeta je ipak poveo sa 2:1. Već u narednom gemu Del Potro je imao dvije break-lopte no nije ih iskoristio. U desetom gemu Del Potro je iskoristio drugu od tri break-lopte i osvojio drugi set rezultatom 6:4.

Odlučujući peti set Čilić je otvorio breakom u prvom gemu, ali je već u narednom gemu Del Potro uzvratio re-breakom. Bez šansi za break bilo je sve do osmog gema, kada Argentinac koristi prvu od dvije i dobija priliku da servira za meč.

Del Potro je bio siguran na svoj servis i peti set, a samim tim i meč je riješio u svoju korist rezultatom 6:3.

Odlučujući meč će s početkom od 19:30 sati igrati najvjerovatnije Ivo Karlović i Federico Delbonis.

Podsjetimo, Hrvatska je nakon prva dva dana takmičenja u finalu 105. izdanja Davis Cupa imala prednost od 2:1 zahvaljujući pobjedama Čilića nad Federicom Delbonisom i para Čilić i Dodig nad Juanom Martinom Del Potrom i Leonardom Mayerom, dok je jedini poen Argentincima donio Del Potro pobjedom nad Ivom Karlovićem.

Hrvatska - Argentina 2:2

Čilić - Delbonis 6:3, 7:5, 5:7, 1:6, 6:2 Karlović - Del Potro 4:6, 7:6(6), 3:6, 5:7 Čilić/Dodig - Del Potro/Mayer 7:6(2), 7:6(4), 6:3 Čilić - Del Potro 7:6(4), 6:2, 5:7, 4:6, 3:6