Sjajan meč na Australian Openu
1

VIDEO / Ferreru pripao španski derbi nakon vodstva Almagra od 2-0

Totalsport
David Ferrer i Nicolas Almago (Foto: AFP)
David Ferrer i Nicolas Almago (Foto: AFP)
Veličanstven meč četvrtfinala na Australian Openu su odigrala dva španska tenisera. Prvi se u polufinale Grand Slam turnira u Melbourneu plasirao peti teniser svijeta David Ferrer.

Iako je bio na koljenima najveći borac svjetskog tenisa je uspio pobijediti Nicolasa Almagra sa 4-6, 4-6, 7-5, 7-6(4), 6-2. Almagro ima pravo jako žaliti za plasmanom u polufinale jer je prvo servirao za meč kod 5-4 u trećem setu. Kada je već propustio tu priliku imao je nove dvije u četvrtom setu: servirao je za polufinale i kod 5-4 i kod 6-5. Ništa od toga mu nije bilo dovoljno.

Ferrer se spasio iz svih opasnih zamki, nekako je, na sebi svojstven način, dogurao do petog seta, a onda je "pojeo" suparnika. Inače, bio je ovo trinaesti međusobni meč ove dvojice španskih tenisera, a Ferrer sada ima 13-0!

Almagro je kao u transu odigrao prva dva seta, a na strahovito visokom nivou je bio i u iduća dva. No, ništa mu na kraju nije pomoglo. Servirao je odlično, forhendom rušio suparnika, a predivnim jednoručnim bekhendom slao Ferrera u očaj. Teško bi Almagru, pri onakvoj igri, u prva dva seta kontrirali i Federer i Đoković i Murray.

No, 30-godišnji Ferrer je čekao svoju priliku i na kraju je dočekao. Malo po malo je sve bolje odbijao žestoke Almagrove napade, uzeo treći set, a kada je dobio tie-break četvrtog, imao je otvoren put prema nastavku savršenog niza protiv tri godine mlađeg sunardonjaka.

Na kraju statistika kaže da je Ferrer imao više break-prilika (21-12), te je u mnogim drugim domenama bio bolji, ali vrlo lako je ovaj četvrtfinale mogao završiti u tri seta i priča bi bila posve drugačija. U polufinalu Ferrer čeka pobjednika meča Đoković - Berdych.

Poznat je i prvi polufinalni par kod teniserki, čine ga Na Li i Šarapova. Kineska teniserka je sa 7-5, 6-3 pobijedila Poljakinju Agnieszku Radwansku, što je ovoj prvi poraz u 2013. godini. Radwanska je u Melbourne došla s dvije osvojene WTA titule na početku godine.

Na Li je ovom prilikom ostala čvrsta od početka do kraja, te nije upala u, za sebe, svojstvenu seriju grešaka. Kratki crni niz joj se dogodio na startu drugog seta kada je Radwanska osvojila osam poena u nizu i povela 2-0. No, Na Li je uzvratila daleko žešće - osvojila je pet gemova zaredom za 5-2. Kod 5-3 je poljska teniserka imala posljednju priliku u meču, dvije vezane break-lopte za 5-4, ali Na Li je i tada ostala čvrsta.

Kineskinja je potvrdila primat u međusobnim ogledima (6-4), a moramo reći da je prošle godine protiv Radwanske ostvarila omjer 4-1. Odlično je Na Li koristila break-šanse: šest od sedam.

Marija Šarapova je odigrala još jedan meč bez ikakve dramatike. Za nju je na ovogodišnjem Australian Openu čudo ako izgubi pokoji gem u meču, kao što joj se dogodilo u meču protiv sunardonjakinje Jekatarine Makarove (6-2, 6-2), ali dominacija druge svjetske teniserke je i u ovom meču bila velika.

Za razliku od prethodna dva meča dana, koja su oba bila svojevrsni maratoni, ovaj od Šarapove je trajao jedva nešto iznad sata igre. Inače, Maša je osvojila čak 20 poena više u meču (60-40). 

Australian Open, četvrtfinale:

Teniseri:

Ferrer (4) - Almagro (10) 4-6, 4-6, 7-5, 7-6(4), 6-2 Đoković (1) - Berdych (5) (kasnije)

Teniserke:

Na Li (6) - Radwanska (4) 7-5, 6-3 Šarapova (2) - Makarova (19) 6-2, 6-2