ATP Hertogenbosch
3

Ferrer prestigao Nadala, kvalifikant u finalu

Totalsport
David Ferrer (Foto: Arhiv/AFP)
David Ferrer (Foto: Arhiv/AFP)
Španac David Ferrer i Nijemac Philipp Petzschner igrat će u finalu ATP turnira u Hertogenboschu, koji se igra na travnatoj podlozi uz nagradni fond od 398.250 eura.

Španski je teniser, prvi nositelj i šesti teniser svijeta, u polufinalu nadigrao 23-godišnjeg Francuza Benoita Pairea 7-6(5), 3-6, 6-1, dok je Petzschner, koji je do finala došao iz kvalifikacija, slavio protiv Belgijca Xaviera Malissea 7-5, 7-5.

Ferrer je polufinalnom pobjedom postao teniser s najviše pobjeda ove godine na ATP Touru (42-8), pretekavši Rafaela Nadala koji je na pobjedi manje.

Imao je uporni Španac kroz prva dva seta golemih problema s vrlo talentiranim, nažalost i neozbiljnim Francuzom, koji je sasvim izgubio igru na početku trećeg seta. Ušao je u njega sa samopouzdanjem pobjede u drugom setu, te je već u prvom gemu, na Ferrerovu servisu, došao do 15-40 i dviju break-lopti. Nije iskoristio priliku i potom je u rezultatski izjednačenom drugom gemu izgubio svoj servis prvi put u meču. Dvoboj je tada na nešto više od sat vremena prekinula kiša, a Paire je ostatak meča odradio katastrofalno, kao da ga je došao izgubiti. Ferrer je lagano poveo 5-0. Dotad neprikosnoven na svom servisu, Paire je tek uspio spasiti se od "kvrge".

Pokazao je Paire ponovno raskoš svog teniskog talenta, ali i svoju klaunsku narav. Na trenutke, dok ga je išlo, izgledalo je to prilično simpatično.

Imao je, kažimo i to, Paire priliku za pobjedu u tie-breaku prvog seta nakon što je poveo 3-1. Ferrer je, međutim, okrenuo na 5-3 i sve je bilo gotovo. Sjajnom igrom u drugom setu, pogotovo na servisu i voleju, ali na trenutke i s osnovne crte, Paire je napravio break u četvrtom gemu, poveo 4-1 i do kraja nije ispuštao prednost.

Titulu u holandskom gradu Ferrer je već osvojio prije četiri godine. Uspije li protiv Petzschnera u subotnjem finalu, izjednačit će se s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom po broju (4) osvojenih turnira ove godine.

Nijemac je u prvom polufinalu nadigrao Belgijca Malissea s dva puta po 7-5. U obadvama je navratima servirao za meč u desetom gemu. Oba puta Malisse je vraćao na 5-5, da bi Petzschner novim breakom dolazio do nove prednosti. Pri drugom serviranju za svaki od setova bio je uspješan.

U turnir je, i to u kvalifikacije, talentirani 28-godišnji Nijemac ušao sa sedam poraza zaredom, od kojih je posljednji datirao iz veljače u Memphisu.

Iznenada je pronašao formu i izborio svoj treći ATP finale. Ima dosad jedan naslov, u Beču prije četiri godine, gdje je trijumfirao također kao kvalifikant.

 ATP Hertogenbosch, polufinale:

Ferrer (1) – Paire 7-6(5), 3-6, 6-1 Petzschner – Malisse 7-5, 7-5