Davis Cup
0

Ferrer nakon maratona donio Špancima drugi bod

Totalsport
David Ferrer (Foto: AFP)
David Ferrer (Foto: AFP)
Španska Davis Cup reprezentacija nakon prvog dana finalnog takmičenja u Sevilli (zemlja) vodi sa 2-0 protiv tenisera Argentine.

Nakon što je Rafael Nadal "oduvao" Juana Monaca (6-1, 6-1, 6-2) u prvom meču finala Davis Cupa , uslijedio je pravi maraton Davida Ferrera i Juana Martina Del Potra. Meč koji je trajao četiri sata i 45 minuta pripao je iskusnijem Špancu rezultatom 6-2, 6-7(2), 3-6, 6-4, 6-3.

Ferrer je maestralno odigrao prvi set ne dopustivši Argentincu da mu ijednom oduzme servis, dok je on to njemu učinio u dva navrata. Španjolac je u prvoj dionici osvojio čak 11 poena više od Del Potra što dovoljno govori o dominaciji koju je Ferrer imao. U drugom setu igra Argentinca se stabilizovala i on dolazi do prvog breaka. Španac vraća na 4-4 i set odlazi u tie-break. U njemu Argentinac odigrava nekoliko sjajnih poteza poput forhend winnera iz trka, te zasluženo izjednačuje na 1-1 u setovima.

Španac je poveo sa 3-1 u trećem setu, ali Del Porto sa pet uzastopnih gemova uzima drugu dionicu rezultatom 6-3. Argentinac je bio bolji veći dio četvrtog seta, ali je kod zaostatka 5-4, pokleknuo na svom servisu po drugi put u setu, te David Ferrer odvodi meč u odlučujuću dionicu.

Navijanje navijača obiju reprezentacija na tribinama dostiglo je fazu usijanja prije početka posljednjeg seta koji je Španac bolje otvorio. Ferrer pravi rani break nakon kojeg se igra Del Potra raspada i Španac kod 5-1 servira za meč. Međutim, Argentinac vraća jedan break zaostatka i drži svoj servis za 5-3, te seli pritisak na leđa Ferrera. Španac kod 40-15 poteže forhend winner i donosi Špancima, vrlo vjerovatno, nedostižnu prednost.

Sutra je na rasporedu igra parova i prva prilika da Španci ponovno nakon 2009. godine budu i službeno najbolja teniska ekipa svijeta. 

Davis Cup, finale, Sevilla:

Nadal - Monaco 6-1, 6-1, 6-2 Ferrer - Del Potro 6-2, 6-7(2), 3-6, 6-4, 6-3 Španija - Argentina 2-0