Australian Open
0

Ferrer i povreda zaustavili Nadala

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AP)
Rafael Nadal (Foto: AP)
Najbolji svjetski teniser, Španac Rafael Nadal, izgubio je četvrtfinalni dvoboj Australian Opena od sunarodnjaka Davida Ferrera u tri seta. Ferrer je slavio sa 6-4, 6-2, 6-3.

Nadal je lani osvojio Roland Garros, Wimbledon i US Open, a u Melbourne Parku je tražio šansu za svoj četvrti uzastopni Grand Slam naslov. Posljednji kojem je to pošlo za rukom bio je Rod Laver 1969. godine.

Nadalu se neće dogoditi. Već nakon trećeg gema ogleda protiv Ferrera, a prva tri gema trajala su oko 30 minuta, zatražio je ljekarsku pomoć. Još se ne zna što ga je tačno mučilo, nagađa se da je u pitanju ili zadnja loža ili povreda prepona na lijevoj nozi. U svakom slučaju, bilo je vidljivo da nije spreman za svoj maksimum. Ljekar je kasnije u prvom setu još jednom došao na teren, popričao s Nadalom, koji je prema treneru i stricu Toniju slao zabrinjavajuće poglede. Bilo je jasno da Nadal nije dobro.

Svejedno, odigrao je meč do kraja. Meč u kojem nije imao šanse, s obzirom na briljantno izdanje koje je ponudio David Ferrer. Uspio je stariji, 28-godišnji Španac, u nečem što često ne uspijeva teniserima kada su svjesni da suparnik s druge strane mreže ima očiglednih zdravstvenih poteškoća. U takvim situacijama zdrav igrač često padne pod utjecaj povrede suparnika i sam znatno podbaci u igri. Ferreru se to nije dogodilo. On je od početka do kraja držao iznimno visok nivo igre. Možda bi Nadal protiv nekog drugog suparnika koji nije toliko dobar i raspoložen za igru ostvario pobjedu i takav, povrijeđen, ali Ferrer mu to nije dopustio. U nekoliko je navrata pogledavao Nadala, očekujući možda i njegovu predaju. Nadal je odbio izvisiti bijelu zastavu, ali na terenu nije imao šanse.

S obzirom na takve okolnosti, statistika i nije odveć važna. Ipak, spomenimo da je Ferrer imao 44 izravna poena i 32 neforsirane greške, a Nadal negativni omjer tih segmenata 19-34. Reda radi, spomenimo da je Nadal, nakon što je Ferrer poveo s 3-0 u trećem setu, imao šanse za povratak. Propustio je dvije break-lopte u petom gemu, još jednu u sedmom. Dojam je da je možda mogao zakomplicirati set da je iskoristio neku od tih prilika, možda ga i osvojiti, ali teško da je mogao uzeti tri seta zaredom u ovakvom stanju.

Ferrer je tri puta u karijeri pobijedio i zdravog Nadala, no, zadnji put se to dogodilo još 2007. godine na Masters Cupu u Šangaju. Nakon toga je Nadal upisao sedam uzastopnih pobjeda.

Nadal je i prošle godine bio u sličnoj situaciji u Melbourne Parku, nakon što je 2009. godine osvojio ovaj turnir. Igrao je četvrtfinale protiv Andyja Murrayja, a pri zaostatku 2-0 u setovima i 3-0 u trećem je predao zbog problema s koljenima. Ovog puta je ostao do kraja na terenu, ali u situaciji koja za njega nije nudila perspektivu.

"Nije lako igrati protiv prijatelja koji je povrijeđen. On je džentlmen, igrao je do kraja s povredom. Naravno da sam bio svjestan njegovih problema, ali ja sam dobro odradio svoj dio posla. Sasvim sigurno ne bih pobijedio na ovakav način da Rafa nije bio povrijeđen", izjavio je odmah nakon meča David Ferrer, kojeg u polufinalu čeka Andy Murray.

"Jako sam sretan, ovo su za mene dvije prekrasne sedmice. Borit ću se i dati sve od sebe i u nastavku turnira. Hvala svima koji su me podržavali", kurtoazno je u razgovoru s Jimom Courierom poručio Ferrer.

Dobra vijest za Ferrera je da ima 3-2 protiv Murrayja. Loša je da je sva tri meča dobio na zemlji, dok je na tvrdoj podlozi oba puta slavio škotski teniser, lanjski finalist u Melbourneu.

Ferreru je ovo drugi polufinale u karijeri na Grand Slam turnirima, prvi je odigrao 2007. godine na US Openu. Tada je također pobijedio Nadala. Zaustavio ga je Novak Đoković, koji će s Rogerom Federerom u četvrtak odigrati prvi polufinale. Dan kasnije u akciju će Murray i Ferrer...

Australian Open, četvrtfinale tenisera:

Ferrer (7) - Nadal (1) 6-4, 6-2, 6-3

Murray (5) – Dolgopolov 7-5, 6-3, 6-7(3), 6-3