Tenis
9

Federer: Za mene je Roddick vimbldonski pobjednik

Totalsport
Roger Federer (Foto: Arhiv/AFP)
Roger Federer (Foto: Arhiv/AFP)
Andy Roddick, 30-godišnji američki teniser, objavio je tokom ovogodišnjeg US Opena da će mu nastup na tom Grand Slam turniru ove godine biti posljednji u karijeri.

Na tom istom je mjestu nekada prvi igrač s ATP liste osvojio svoj jedini Grand Slam naslov (2003. godine) u karijeri, a nakon toga je najveće uspjehe ostvarivao u Wimbledonu gdje je u tri navrata igrao veliko finale. No, svaki je put bolji od njega bio Roger Federer (2004., 2005. i 2009.).

"Itekako je zaslužio trofej u Wimbledonu. Rekao sam to i prije. Zapravo, iz moje perspektive je on osvajač Wimbledona. Uz Wimbledon ću ga povezivati kada ga bilo ko spomene", rekao je Roger Federer, prvi teniser svijeta, na pitanje o Roddickovoj objavi penzionisanja.

"Bio je odličan promotor tenisa. Znate, nije lako doći u svijet tenisa i iz tako jake sportske i teniske velesile kao što su SAD, nakon Samprasa, Agassija, Couriera, Changa i svih ostalih. On je zadržao kontinuitet, bio je broj jedan, uvijek u vrhu. Svaka mu čast", zaključio je Švicarac.