Australian Open
0

Federer za Haiti skupio 600.000 dolara

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tri dana prije početka prvog Grand Slam turnira, 12. januara, Haiti je pogodio težak potres u kojem je smrtno stradalo više od 150.000 stanovnika Port-au-Princea, glavnog grada te karipske ostrvske države.

Najbolji teniser svijeta i kasniji pobjednik Australian Opena, Švicarac Roger Federer, smjesta je reagirao iniciravši organizaciju egzibicijskog turnira. Okupio je Rafaela Nadala, Andyja Roddicka, Kim Clijsters i Lleytona Hewitta, te organizirao da im se prije meča u parovima montiraju mikrofoni kako bi publika mogla čuti njihove komentare.

Rod Laver Arena bila je ispunjena do posljednjeg mjesta navijačima koji su platili simboličnih deset dolara da bi svjedočili događaju nazvanom "Hit for Haiti".

Nakon toga, objavili su organizatori, novac je počeo dolaziti i sa drugih strana. ATP, WTA i ITF ukupno su pridodale 265.000 dolara donacije, dok je Odbor Grand Slam turnira pridonio sa 177.000 dolara.

Konačno, teniseri su na aukciju putem eBaya izložili rekete kojima su igrali na turniru. Time je prikupljeno novih 40-ak hiljada američkih dolara. Na kraju Australian Opena žrtvama haićanskog potresa će od tenisa i tenisera otići 600.000 dolara.