Roland Garros
0

Federer u tri seta do polufinala

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švicarac Roger Federer stigao je na dva koraka od osvajanja Roland Garrosa, jedinog Grand Slam turnira koji mu nedostaje u kolekciji.

Nakon teškog meča u pet setova protiv Nijemca Tommyja Haasa, u kojem je plesao na rubu poraza, Federer je u četvrtfinalu posao obavio puno lakše, te je pobijedio posljednjeg Francuza u ždrijebu, 11. nositelja Gaela Monfilsa, 7-6(6), 6-2, 6-4.

Federer je, tako, ostao neporažen protiv Monfilsa, sada je na 5-0, a najteži ispit protiv tamnoputog Francuza imao je upravo prošle godine u polufinalu Roland Garrosa, kada ga je svladao u četiri seta, iako je Monfils mogao izboriti i peti.

Ovoga puta se neizvjesnost dogodila jedino u prvom setu u kojem je Monfils propustio tri break lopte, Švicarac nije imao niti jednu. U tie-breaku je Monfils zaostatak 3-5 okrenuo u vodstvo 6-5, ali je Federer spasio set loptu suparnika kvalitetnim napadom, te je s tri poena u nizu osigurao prvi set.

U drugom je Švicarac odjurio na 4-0, a u trećem mu je za pobjedu bio dovoljan break u devetom gemu.

Jasno je da je Monfils svoju priliku propustio u prvom setu, a ''čarobnjak iz Basela'' se može nadati da će igru iz drugog i trećeg zadržati i u nastavku turnira. U polufinalu ga očekuje pobjednik meča između Argentinca Juana Martina del Potra i Španjolca Tommyja Robreda.

Federer je osigurao plasman u svoj 25. uzastopni polufinale na Grand Slam turnirima. Osvojio je 13 naslova, jedan manje od umirovljenog Amerikanca Petea Samprasa koji, poput Federera, nikada nije osvojio French Open.

Cijeli teniski svijet bruji o šansi Švicarca kakva će se teško ponoviti, budući da u turniru više nema četverostrukog uzastopnog pobjednika, Španjolca Rafaela Nadala, jedinog tenisera od kojeg je Federer gubio u Parizu u zadnje četiri godine. Tri puta u finalu, jednom u polufinalu…

Roland Garros, četvrtfinale:

teniserke:

Stosur (30) - Cirstea 6-1, 6-3

Kuznjecova (7) - S. Williams (2) 7-6(3), 5-7, 7-5

teniseri:

Federer (2) - Monfils (11) 7-6(6), 6-2, 6-4