Tenis
0

Federer poražen nakon sedam mjeseci

FENA
Argentinski teniser Guilermo Canas napravio je senzaciju pobijedivši u 2. kolu Masters Series turnira u Indian Wellsu prvog igrača svijeta Švicarca Rogera Federera, čiji je niz nepobjedivosti trajao sedam mjeseci i 41 susret.

Argentinac je do pobjede došao u dva seta - 7:5,6:2, dijelom zbog svoje odlične igre, ali Federerovih grešaka.

"Imao sam loš dan, bio sam neobično tvrd i mučio sam se na terenu. Ipak, nisam zabrinut jer to se moralo dogoditi, a kada pogledate da sam u prvom setu imao dvije set lopte, moglo je završiti i drukčije. Gotovo dvije godine nisam izgubio prvi meč na turniru i tim sam nizom jako zadovoljan", kazao je Švicarac, koji je zadnji put izgubio prije skoro sedam mjeseci od Andya Murraya u Cincinnatiu. Otad je nanizao sedam osvojenih turnira i 41 pobjedu, ali neće postaviti rekordni niz pobjeda (46) koji drži Canasov zemljak Guillermo Vilas iz 1977.

Šezdeseti igrač svijeta Canas (29), koji se u septembru vratio nakon 15-mjesečne suspenzije zbog uživanja kokaina, bio je iznenađen svojim uspjehom.

"Federer je za mene najbolji teniser svih vremena i možete misliti koliko mi znači ova pobjeda. Iskreno, ne znam kao sam to učinio, vjerovatno sam igrao odlično, a on je imao loš dan, ne znam. Za mene je sada najvažnije da mislim na sljedeći susret. Ne želim da me se pamti kao čovjeka koji je pobijedio Federera, a onda odmah izgubio od nekoga kvalifikanta", kazao je Argentinac.