Tenis
0

Federer početkom godine prebolio mononukleozu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najbolji svijetski teniser, Švicarac Roger Federer, početkom godine prebolio je mononukleozu, ali sada je zdrav i ponovo može trenirati punom snagom.

Da je riječ o mononukleozi, 26-godišnji Federer doznao je u februaru i to nakon intenzivnih pretraga u Švicarskoj i Dubaiju. Sreća u nesreći je u tome što je njegovo tijelo nastavilo proizvoditi antitijela pa je krajem februara dobio dopuštenje da nastavi s treninzima.

"Liječnici su mi kazali da sam barem šest sedmica imao mononukleozu, a to znači da je bolest počela još u decembru prošle godine. Kad sam to čuo, još sam više počeo cijeniti što sam došao do polufinala Australian Opena. Da se za bolest znalo uoči Australian Opena, liječnik bi mi vjerojatno zabranio da igram", izjavio je Federer za New York Times.

Federera je ove sedmice u prvom kolu turnira u Dubaiju izgubio od Škota Andyja Murraya. Za dva dana ga očekuje ekshibicijski meč protiv umirovljenog Amerikanca Petea Samprasa u njujorškom Madison Square Gardenu, a zatim bi trebao nastupiti na turniru iz Masters serije u Indian Wellsu, koji počinje 13. marta.