Tenis
0

Federer: Ovo je moj rođendanski poklon Nadalu

Totalsport
Roger Federer (Foto: Reuters)
Roger Federer (Foto: Reuters)
Španac Rafael Nadal u petak je imao stvarno puno razloga za sreću i zadovoljstvo. Proslavio je 25. rođendan, plasirao se po šesti puta u karijeri u finale Roland Garrosa i zasad zadržao prvo mjesto na ATP listi

Nakon što je Nadal u prvom polufinalu obilježio svoj rođendan pobjedom nad Andyjem Murrayom 6-4, 7-5, 6-4, u finalu mu se pridružio njegov najveći rival u karijeri Roger Federer, koji je sa 7-6(5), 6-3, 3-6, 7-6(5) u fenomenalnom meču svladao Novaka Đokovića, te mu je nanio prvi poraz ove godine nakon 41. uzastopne pobjede, a 43 ukupno, računamo li i kraj prošle godine. Time je Federer spriječio siguran Đokovićev skok na prvo mjesto svjetskog poretka u ponedjeljak, što bi se dogodilo u slučaju pobjede srbijasnkog tenisera.

"Puno sam trenirao u cijeloj karijeri za ovakve trenutke i ovakve mečeve. Bio je golemi pritisak i Đoković je stvarno igrao jako dobro. Ova moja pobjeda je možda i rođendanski poklon Nadalu, jer je on izgubio sva četiri meča koja je igrao protiv Đokovića ove godine. Igrat ću u finalu protiv Rafela Nadala, mog najvećeg rivala u karijeri. To su trenuci za koje se živi!", radosno je zborio Federer.

Što se tiče meča s Đokovićem, Švicarac je posebno apostrofirao prvi set, u kojem je spasio dvije set-lopte servirajući kod 4-5, a onda je u tie-breaku nadoknadio zaostatak 5-4. Pomogao je tada Đoković s tri neforsirane pogreške u nizu…

"Prvi set je bio monstruozan. U drugom smo obojica bili umorni s obzirom na strašan tempo igre u prvom setu."

Đoković je ove godine ostvario 41 pobjedu. Za jednu je ostao kratak od rekorda Amerikanca Johna McEnroea, koji je 1984. godinu otvorio sa 42 pobjede. Ukupno ih je Đoković imao 43 zaredom, računajući i dvije u finalu Davis Cupa prošle godine. Apsolutni rekorder ipak ostaje Argentinac Guillermo Vilas sa 46 uzastopnih pobjeda 1977. godine.

"Rekao sam Novaku na mreži, a volio bih to podvući i sada, ti njegovi rekordi su fenomenalni, iako nisu najbolji jer su neki drugi igrači ostvarili malo bolje. No, u današnja vremena surovog profesionalizma, kada je igra fizički toliko zahtjevna, ono što je ostvario Novak Đoković je nevjerojatno", zaključio je Federer.