Tenis
0

Federer: 'Napokon sam postao muškarac'

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Spoznaja da može osvojiti Grand Slam turnir iako nije na najvišem igračkom nivou, hrabri švicarskog tenisera Rogera Federera da je sposoban vratiti krunu vimbldonskog prvaka.

Upravo se to dogodilo na Roland Garrosu pretprošle sedmice. Švicarac je prvi put do jedne titule na Grand Slamu došao uz dva meča dobijena nakon pet setova (Tommy Haas, Juan Martin del Potro).

  • Osjećam da sam definitivno postao muškarcem više nego što sam to ranije bio. Više se ne bojim mečeva u pet setova. Sada sam spreman nositi se s pritiskom - izjavio je Švicarac nastavivši:

  • Morao sam pokazati svoj borbeni duh izraženije nego ikad ranije. Dobro je da sam dokazao taj kvalitet s obzirom da su svi bili naviknuti na moju dominaciju. Lijepo je znati da mogu nadvladati krizu, pobijediti u okolnostima koje su drugačije od idealnih.

  • Vrijeme Roland Garrosa i Wimbledona razdoblje je u kojem želite igrati najbolje što možete. Činjenica da ću možda uspjeti londonskom pobjedom povratiti broj 1 ATP liste dodatan mi je motiv. Bit će teško, jer Rafa je u proteklih 365 dana osvojio pregršt velikih turnira. No, s osvojenim se Roland Garrosom osjećam bliže.

  • U Wimbledonu mi treba tek nekoliko sati igre da bih se osjećao kao kod kuće. S uspjesima koje sam u All England Clubu dosad imao, naravno da se osjećam favoritom. Bez ikakve namjere nepoštivanja konkurenata, imam sve što mi treba za trijumf: osjećaj da sam kod kuće, mentalni pristup i iskustvo. Vjerujem da sam sposoban pobjeđivati u Wimbledonu još mnogo puta - zaključio je ohrabreni i samouvjereni Švicarac, koji je pet puta u nizu slavio u Londonu prije negoli je njegovu seriju lani zaustavio Nadal, baš u pet setova.