Tenis
24

Federer: Mogu se vratiti na broj 1 i osvojiti Grand Slam naslov

Totalsport
Roger Federer
Roger Federer
Jedan od najboljih tenisera svih vremena, a još uvijek aktivan, Švicarac Roger Federer (31) uvjeren je da se još uvijek može vratiti na vrh ATP-jeve liste najboljih igrača.

Iako će predstojećeg ljeta napuniti 32 godine, Federer i dalje izgleda i igra vrlo mladoliko, te je i dalje vrlo konkurentan svim igračima u svjetskom vrhu. Ove sedmice Švicarac će braniti naslov u Dubaiju, gdje bi ga u potencijalnom finalu mogao čekati aktuelni broj jedan - Novak Đoković. Federer vjeruje da još ima dovoljno snage u sebi, te nedvojbene kvalitete da još jednom zasjedne na svjetski tron.

"To (povratak na broj 1) je definitivno realno ako ću igrati odlično, ali zaista, zaista odlično. Znam da mogu igrati na najvišem nivou, a vrijeme će pokazati hoće li mi protivnici to i dopustiti", rekao je Federer na otvaranju turnira u Dubaiju.

"Cilj mi je na svaki turnir doći maksimalno spreman. Nadam se da ću s trenutnim rasporedom turnira dobiti priliku igrati dovoljno mečeva, no ukoliko se to ne dogodi, uvijek ga mogu promijeniti", izjavio je Švicarac, koji još vjeruje u Grand Slam naslov.

"Vjerujem da u sebi imam sve potrebno za još pokoji. Koji mi je najdraži? Pa možda Wimbledon, ali na svima sam imao posebno lijepih iskustava. Nadam se da ću moći igrati još godinama, a kako sada stvari stoje, iznimno sam zadovoljan trenutnim stanjem svog tijela i zdravlja", rekao je švicarski genije.

"Kada volite tenis na način na koji ga ja volim, onda se ne budite ujutro i pitate: Želim li zaista danas trenirati? Ja sam svakog jutra uzbuđen zbog svakog novog treninga ili meča. Sretan sam što još uvijek igram", zaključio je Federer.

Peterostruki pobjednik ATP turnira iz serije 500 u Dubaiju u 1. će kolu igrati protiv Tunižanina Maleka Jazirija, koji je u glavni žrijeb "upao" s pozivnicom.