Tenis
0

Federer: Mogu osvojiti Wimbledon

Totalsport
"Mentalno sam se već prebacio na turnire koji se igraju na travi, da budem potpuno iskren" izjavio je Švicarac Roger Federer nakon poraza od Latvijca Ernesta Gulbisa koji ga je savladao 6-7(5), 7-6(3), 6-2, 4-6, 6-3 u osmini finala Roland Garrosa.

Tek treći puta u zadnjih 40 nastupa na Grand Slam turnirima Federer je ispao prije četvrtfinala. Imao je dvije povezane set-lopte na svom servisu za vodstvo 2-0 u setovima. Nije uspio iskoristiti veliku šansu i na kraju mu se dogodila najranija eliminacija na French Openu od 2004. godine.

"Jasno da sam vrlo razočaran što sam propustio tu priliku u drugom setu. Vratio sam se u meč u četvrtom, ali nisam najbolje odigrao peti set. Dakako, Gulbis je odradio dobar posao. Za njega je krucijalan bio povratak u tom drugom setu", rekao je osvajač rekordnih 17 naslova na Grand Slam turnirima.

"Za mene je bilo zabavno igrati na zemlji, ali ja sam se u mislima već prebacio na travu. Za početak, odbrana naslova u Halleu. Lijepo je nastupiti na turniru na kojem branim naslov, nakon dužeg vremena. Tome se jako radujem", dodao je Federer.

Nakon Hallea će nastupiti u Wimbledonu, na kojem je prije dvije godine osvojio svoju sedmu titulu pobjednika.

"Mislim da imam šanse za osmi naslov. Kada sam zdrav, kao što je bio slučaj u zadnjih šest do devet mjeseci, sigurno je da više odlučujem o ishodu mečeva nešto što je prije toga bio slučaj. Vrlo sam uzbuđen zbog mojih šansi u Wimbledonu ove godine", zaključio je švicarski teniser.