ATP Doha
0

Federer jedva pobijedio Gulbisa

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Roger Federer i Rafael Nadal, dva najbolja svjetska tenisera, uspješno su prošli i četvrtfinalne prepreke na aktualnom ATP turniru u Dohi (tvrda podloga).

No, nisu imali jednaki put do polufinala. Federer se silno mučio s latvijskim teniserom, Ernestsom Gulbisom (90. na ATP ljestvici), te ga je za jedan sat i 45 minuta pobijedio 6-2, 4-6, 6-4. Prvi je to izgubljeni set Federera ove sedmice, a igrali su prvi put u karijeri ovom prilikom. 

Nakon lako obavljenog posla u prvom setu, u kojem je imao čak osam break lopti, Federer je upao u probleme tokom drugog seta, kada se vidno razbudio i Gulbis, te je počeo napadi suparnika u svakom pogledu. Kod 5-4 je Gulbis napravio prvi break u meču i time došao do prilike igranja treće dionice.

U njoj je Federer prvi došao do breaka (za 3-2), ali niti time nije slomio otpor žilavog suparnika. Gulbis se vratio odmah u narednom gemu kada je uzeo početni Švicarčev udarac. Ipak, kod 4-4 je Federer pokazao zašto je broj 1 na svijetu. Napravio je novi break i odustao od daljnjeg vraćanja Gulbisa u meč.

Nadal je, pak, na središnjem terenu proveo samo 35 minuta za koje je vrijeme imao 6-1, 2-0 protiv Belgijanca Stevea Darcisa. Tada je Darcis predao meč zbog povrede .

U polufinalu je i srpski teniserViktor Troicki, a posljednji četvrtfinalni meč dana igraju Ivo Karlović i Nikolaj Davidenko.

ATP Doha, četvrtfinale:

Federer (1) - Gulbis 6-2, 4-6, 6-4 Davidenko (3) - Karlović (7) (kasnije) Troicki (5) - Kubot 6-4, 4-6, 7-6(1) Nadal (2) - Darcis 6-1, 2-0, predaja Darcisa