Australian Open
0

Federer i Đoković lako do osmine finala

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Najbolji teniser svijeta, Švicarac Roger Federer plasirao se u osminu finala prvog Grand Slam turnira sezone pobjedom 6-3, 6-4, 6-4 protiv Španca Alberta Montanesa. Ukupno mu je to bila 50. pobjeda na terenima Australian Opena.

Federer je u potpunosti kontrolisao meč protiv 32. igrača ATP liste, te izborio nastup među posljednjih šesnaest, uostalom kao i na svakom turniru iz Grand Slam kategorije nakon poraza u 3. kolu Roland Garrosa 2004. godine.

Tri od ukupno 15 Grand Slam naslova Federer je osvojio upravo u Melbourne Parku gdje je trenutno na omjeru pobjeda i poraza 50-7. Sljedeći će mu protivnik biti bolji iz susreta Llyetona Hewitta i Marcosa Baghdatisa.

"Osjećam se dobro, svježe i pun sam samopouzdanja. A, to je dobar osjećaj kada ulazite u drugu sedmicu Grand Slam turnira", kazao je Federer nakon meča.

Još je manje problema pri ulasku u 4. kolo turnira imao treći nositelj, Srbin Novak Đoković. U meču protiv Uzbekistanca Denisa Istomina suparniku je prepustio tek pet gemova, jedan u prvome setu i po dva u preostalom dijelu meča (6-1, 6-2, 6-2). Osvajača Australian Opena iz 2008. godine u nastavku turnira očekuje susret protiv Poljaka Lukasza Kubota kojem je zbog povrede desnog zgloba meč i prije njegova početka predao 20. nositelj, Rus Mihail Južnij.

"S jedne strane dobro je to što nisam morao trošiti snagu, pogotovo u uvjetima koji ovdje vladaju. S druge, žao mi je što se Mihail povrijedio", prokomentirao je najbolji plasman na Grand Slam turnirima poljski teniser.

U dobroj je formi i Nikolaj Davidenko. Slavljem 6-0, 6-3, 6-4 protiv Juana Monaca zadržao je ovogodišnji niz pobjeda u Melbourneu bez izgubljenoga seta, te ga sada očekuje ogled protiv devetog nositelja Fernanda Verdasca kojem je pri 6-1 na ulasku u drugi set meč predao Austrijanac Stefan Koubek.  

Australian Open, teniseri, 3. kolo: 

Đoković (3) - Istomin 6-1, 6-1, 6-2 Verdasco (9) - Koubek 6-1, predaja Koubek Davidenko (6) - Monaco (30) 6-0, 6-3, 6-4 Federer (1) - Montanes (31) 6-3, 6-4, 6-4 Kubot - Južnij (20), predaja Južnij