Nada se povratku na vrh
16

Federer: Bilo bi sjajno ponovno biti prvi na svijetu

Totalsport
Roger Federer (Foto: Arhiv/AFP)
Roger Federer (Foto: Arhiv/AFP)
Nakon što je osvojio ATP Masters 1000 turnir u Madridu na plavoj zemljanoj podlozi, Švicarac Roger Federer priznao je kako ga golica mogućnost povratka na prvo mjesto ATP liste.

Federer je u finalu Madrida teškom mukom pobijedio Čeha Tomaša Berdycha 3-6, 7-5, 7-5. Tom pobjedom preskočio je Španca Rafaela Nadala na drugom mjestu ATP liste. Za vodećim Novakom Đokovićem još uvijek ima veliki zaostatak, ali, dakako, ne i nedostižan ako će nastaviti igrati kao što igra već duže vrijeme. Od poraza u polufinalu US Opena od Đokovića, dobio je 45 od 48 mečeva.

Federer je proveo 285 tjedana u karijeri na prvom mjestu svjetske rang-liste. Za rekorderom, Amerikancem Peteom Samprasom (286 sedmica), zaostaje samo jednu sedmicu.

"Nije nikakva tajna da bi svaki teniser radije bio broj 1 nego broj 2. To bi bilo sjajno. Dok sam bio na samom vrhu, nastojao sam jednostavno se što dulje na njemu i zadržati, nisam vodio puno računa o rekordima. Ukoliko nisam dovoljno dobar nadmašiti taj rekord, ništa strašno. Ne moram srušiti baš svaki Samprasov rekord. On je bio moj idol i sretan sam već s time što sam mu se toliko približio", izjavio je osvajač rekordnih 16 naslova na Grand Slam turnirima.

"Slijede uzbudljiva vremena. Osvojio sam toliko turnira i igram jako dobro. Vjerujem da mogu uzeti još neki Grand Slam naslov", dodao je Federer.

Trijumfom u Madridu stigao je do 20. naslova na turnirima iz kategorije Masters 1000, čime se izjednačio sa Nadalom.

"Lijepo je što sam osvojio još jedan. Osvojio sam tri od zadnja četiri Masters 1000 turnira, bio sam pobjednik i na završnom turniru, ATP World Tour Finalsu u Londonu. Odlična je to serija i na tome gradim svoj optimizam", rekao je Federer.