Tenis
16

Džumhur za Klix.ba: Žalim za propuštenom prilikom, moram dobijati mečeve protiv velikih igrača

Piše: D. B.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Bh. teniser Damir Džumhur uprkos dobroj igri u 2. kolu Australian Opena poražen je od Belgijanca Davida Goffina rezultatom 3:1 u setovima ( 6:4, 0:6, 6:4, 6:2). U razgovoru za portal Klix.ba je istakao žaljenje zbog propuštene šanse, ali je istakao odlučnost da nastavi u dobrom ritmu i počne pobjeđivati velikane iz svijeta tenisa.

Damir je imao dobru šansu da dobije prvi set, ali se to nažalost nije dogodilo. Drugi je riješio u svoju korist bez izgubljenog gema, a onda je u trećem ponovo propustio dobru priliku.

"Prvi set sam izgubio 6:4, ali sam imao svoje šanse, dobro sam krenuo, vodio 2:0 i imao tri lopte za dupli break, ali ih nisam iskoristio. David se potom vratio, dobro odigrao, ja sam servirao za 5:5, ali sam nažalost izgubio set. Nakon prvog seta sam zaigrao još bolje u drugom setu i dobio ga sa 6:0. U trećem sam imao prednost 4:1. U tih 6:0 i 4:1 igra je bila dosta drugačija od one na koju sam navikao od Davida. Pokušavao je brzo završavati poene, a ja sam dobro servirao i uzvraćao, nisam mu dopuštao lagane poene: Međutim, uvukao sam se u bržu igru, a kada je on vratio igru iz prvog seta, počeo da više prebacuje i igra puno duže poene, izgubio sam se, počeo sam da žurim, pa se sve promijenilo. On je tada bio puno mirniji i imao je bolji servis. Morao sam dobiti taj set, imao sam prilika za to. Nisam igrao dobro na bitne poene", izjavio je Džumhur.

U četvrtom setu je počeo gubiti snagu, zbog čega još više žali za neiskorištenom šansom u trećem setu.

"U četvrtom setu je Goffin digao igru na visok nivo, a ja sam počeo padati. Bilo je dosta teško nešto napraviti iako sam gemove gubio dosta blizu. Najviše mi je žao trećeg seta, jer da sam ga dobio, vjerujem da bi se Davidova igra raspala", rekao je bh. teniser.

Poraz od Goffina mu je teško pao, ali sada ima još veći motiv da ispravi nedostatke.

"Žalim zbog propuštene prilike i poraza protiv igrača iz top 15. Napravio sam korak ka igračima iz vrha i pobjedama protiv njih. Sada moram dobijati takve mečeve i napredovati korak po korak. Sve u svemu, meč je bio dobar, ali mi se dogodio pad. Ima oscilacija u mojoj igri, nekad igram odlično, nekad lošije. Moram igrati bolje, ima tu nekih stvari koje osjetim da moram popraviti", kazao je Džumhur.

Odličnog tenisera kakav je Goffin uopće se nije uplašio. Pokazao je da je na pravom putu.

"Danas sam u meč ušao bez straha, dok sam ranije imao straha u mečevima protiv velikih igrača. Nisam imao vjere u sebe. Međutim, danas sam ja bio taj koji je poveo, koji je pritiskao i pravio dobre ekipe. Međutim, servis nije bio na visokom nivou. Protiv Edmunda je igra bila lošija, ali servis dobar. Goffin je jedan od igrača bez greške na reternu, veliki je pritisak kad moraš dobiti svaki poen iz igre. Neke stvari su na treninzima dobre, ali u mečevima ne rade. Ipak, vjerujem da sam na pravom putu, sve sam bliže. Nadam se da ću imati još ovakvih mečeva i da ću ih dobiti", istakao je Džumhur.

Prokomentarisao je i meč u kojem je naš Mirza Bašić poražen od Tomaša Berdycha.

"Velikim igračima se ne smije dati ni najmanja šansa. Mirza je pokušao napraviti nešto više, pa su se javile greške. Želja je bila prevelika, želio je dati dati nešto što možda u ovom trenutku ne može. Teško je igrati protiv Berdycha, on je veoma brz, dosta drugačiji igrač od ostalih. Mirza je odradio odličan posao u Australiji. Na kraju obojica možemo biti zadovoljni, moramo ići naprijed i napraviti iskorak", završio je Džumhur.