Tenis
28

Džumhur izgubio od Tomića u prvom kolu US Opena

Piše: A. Džano
Damir Džumhur
Damir Džumhur
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur poražen je danas u meču prvog kola US Opena od Australca Bernarda Tomića 3:1 u setovima (7:5, 6:7, 4:6, 3:6).

Džumhur je dobro otvorio meč i dobio prvi gem na svoj servis. Ipak, u samom početku Tomić pravi preokret. Prvo je dobro servirao, a zatim napravio break za 2:1.

Naš teniser se nije dao obeshrabriti te snažno napada Tomićev servis i pravi break (2:2). Odličnim backhand udarcima Džumhur dolazi do vodstva od 3:2 u prvom setu.

Prvi set pripao Džumhuru

Oba tenisera vraćaju sigurnost u svoj servis te malo šta prepuštaju protivniku. Ipak, u odlučujućim momentima prvog seta kod vodstva 6:5, Džumhur strpljivom igrom pravi break i osvaja prvi set.

Tomić je bio dominantniji na početku drugog seta, nije mu trebalo dugo da napravi break (3:1). Džumhur se vraća u drugi set sa 40:0 u petom gemu, kada je ubilježio i prvi as.

Blizu je naš teniser bio da napravi re-break i izjednači, ali Tomić osvaja gem na svoj servis (4:2).

Džumhur nije odustajao, čekao je svoju šansu i u 10. gemu, nakon velike borbe, sjajnim backhand udarcem dolazi do breaka (5:5).

Tomić se asovima vraća u meč

Nakon što su oba tenisera loše servirala i nakon što su jedan drugom uzeli break (6:6), drugi set ulazi u neizvjesnu završnicu.

Znakove bolje koncentracije u tie-breaku pokazao je Tomić koji na kraju sa dva uzastopna asa (ukupno 12 do tada) uzima drugi set.

Australski teniser silovito ulazi u treći set, pravi break i vodi 3:0. Asovi su i dalje jedno od njegovih najjačih oružja.

Džumhuru je kratka pauza dobro došla, on pronalazi potrebnu koncentraciju i potpuno se vraća u treći set (3:3).

Džumhur slabo servira i gubi konce igre

Dominacija pri vlastitom servisu bila je odrednica ostatka trećeg seta, sve do 10. gema kada Tomić koristi veoma loše Džumhurove servise i preciznim udarcima dolazi do breaka pa tako i trećeg seta (6:4).

U početku četvrtog seta oba tenisera kontrolišu vlastiti servis i čekaju svoju priliku u padu koncentracije protivnika.

Odlučujući trenuci meča bili su u 8. gemu četvrtog seta kada Tomić pravi break i dolazi do vodstva od 5:3. Tomić lako osvaja posljednji gem u kojem je servirao i tako dolazi do pobjede od 3:1 u setovima.

Na kraju vrijedi dodati da je Tomić trenutno 24. igrač na ATP listi, dok Džumhur zauzima 98. mjesto.