Tenis
91

Džumhur: Izbacivanje Almagra je veliki uspjeh, Mirza i ja želimo obradovati BiH na Olimpijadi

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur zadovoljan je svojim nastupima na ATP turniru u Umagu i sretan je zbog toga što će i Mirza Bašić nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Džumhur je u 1. kolu Umaga savladao španskog tenisera Nicolasa Almagra koji spada među najbolje igrače svijeta na šljaci. Almagro je trenutno 45. teniser svijeta, a njegova glavna vrlina su nastupi na šljaci. Džumhur je prethodno sa dvije pobjede donio pobjedu Bosne i Hercegovine nad Turskom u 2. kolu Euroafričke zone Davis Cupa.

"Nakon Davis Cupa nastavio sam i dobre igre u Umagu. Ta dva meča Davis Cupa su mi pomogla da uđem u formu i da podignem samopouzdanje. Imao sam zaista loš žrijeb. U prvom kolu igrao sam protiv Almagra i mislim da nije moglo gore, jer je Almagro prvi nosilac koji nije bio slobodan u prvom kolu i po renkingu je najbolji poslije prva četiri nosioca turnira. Pokazao sam da mogu igrati s najboljim igračima na šljaci. Za one koji ne znaju, on je poslije Nadala i Ferrera najbolji igrač na šljaci od svih igrača koji igraju na ATP turnirima", kazao je Džumhur.

U osmini finala naš teniser je nakon preokreta savladao 111. tenisera svijeta Italijana Thomasa Fabbiana. Džumhur je svjestan da su očekivanja od navijača velika, ali ide korak po korak. Naredni protivnik je 39. teniser svijeta Fabio Fognini iz Italije koji je prošle godine u osmini finala 2:0 izbacio Džumhura, a meč je na rasporedu u petak.

"Uspio sam nadigrati i Fabiana. Zatim sam dobio i dubl odmah poslije pobjede nad Fabianom. Imam vremena da se odmorim do petka kada ću igrati sa Fabiom Fogninijem. Prošle godine sam igrao ovdje u drugom kolu protiv njega. Sada će biti drugačije. Neki od mene očekuju titulu, ne bih išao tako daleko. Idem kolo po kolo. Nadam se pobjedi protiv Fogninija. Težak žrijeb mi ne daje preveliki pritisak. Želim da vidim koliko mogu protiv najboljih igrača na šljaci u ovom trenutku", rekao je naš teniser.

Jučer je Međunarodna teniska federacija (ITF) obavijestila Teniski savez BiH i Olimpijski komitet BiH da je na Olimpijadi u Rio de Janeiru otvoreno mjesto za Mirzu Bašića, a nakon što je naš teniser zvanično potvrdio želju da nastupi na Olimpijadi, aplikacija je dostavljena olimpijskom konsultantu u ITF. Tako će BiH imati dva tenisera na Olimpijadi.

"Drago mi je da sam upao direktno na Olimpijadu i da je Mirza dobio 'wild-card' koja je pripadala meni. Drago mi je da ćemo imati još jednog sportistu na Olimpijadi, odnosno još jednog tenisera. Dva tenisera iz BiH je velika stvar. Nadam se da postoji mogućnost da Mirza i ja igramo u dublu. Morat ćemo sačekati da vidimo kakva je situacija povodom toga. Ja nakon Umaga imam sedam dana priprema na tvrdoj podlozi i onda putujem 31. jula. Mirza i ja smo već pokazali da možemo igrati protiv velikih igrača i želimo obradovati Bosnu i Hercegovinu te napraviti lijep rezultat, šta god to bilo", poručio je Džumhur.