Davis Cup finale
17

Drama na vrhuncu, Ferrer razbio Berdycha

Totalsport
Ferreru zaslužena pobjeda (Foto. AFP)
Ferreru zaslužena pobjeda (Foto. AFP)
Novog pobjednika Davis Cup takmičenja će odlučiti peti, ključni meč. Nakon četiri odigrana u praškoj O2 Areni, rezultat između tenisera Češke i Španije je izjednačen (2-2).

U prvom nedjeljnom meču David Ferrer je na maestralan način pobijedio Tomaša Berdycha 6-2, 6-3, 7-5 i tako je izjednačio rezultat na 2-2. Obavio je tako svoj dio posla peti teniser svijeta savršeno u ova tri dana. U petak je bez izgubljenog seta pobijedio Radeka Štepaneka, dok je u nedjelju jednako tako slomio Berdycha.

Možda je kod najboljeg češkog tenisera traga ostavio umor, jer je u prethodna dva dana na terenu boravio više od sedam sati, no bez obzira na to Ferrerova je pobjeda posve zaslužena, a moguće je da bi i odmorni Berdych bio bez ideje protiv Španca koji na kraju godine igra u sjajnoj formi.

U meču koji je trajao dva sata i 25 minuta Ferrer je na početku svakog seta oduzimao servis Berdychu i tako stvarao prednost. Stvarao je time i pritisak kod Berdycha koji nije imao pravih rješenja kako probiti sjajni odbrambeni gard Ferrera. No, jednako tako, Španac je ko zna koliko puta pametno i precizno napadao i tako dodatno lomio suparnika.

U prvom se setu Berdych mogao vratiti u igru kod 4-2 za Ferrera, ali nije iskoristio mnoge šanse za break, nakon čega je lakoćom prepustio suparniku prvu dionicu (6-2).

U drugom setu je Berdych najslabije pratio žestoki Ferrerov ritam, a činilo se da će tako proći i treći. Ferrer je držao prednost do 4-3, ali je tada izgubio svoj servis. Skoro petnaest hiljada gledatelja se ponadalo da je na pomolu preokret, ali je nada stvarno kratko trajala.

Kod 5-5 je Ferrer iskoristio treću break-priliku, a potom je lakoćom odservirao za veliku pobjedu. Ferrer je iskoristio pet od 12 break-prilika, dok je Čeh napravio samo jedan break (od četiri šanse).

Kulminacija je tako porasla do maksimuma, a sada slijedi završni obračun: Radek Štepanek protiv Nicolasa Almagra.

Davis Cup, finale (3. dan):

Češka - Španjolska 2-2 Berdych - Ferrer 2-6, 3-6, 5-7

Štepanek - Almagro (kasnije)