Roger Federer
0

"Do kraja karijere više nema pritiska"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ovo je možda moja najveća pobjeda u karijeri, a sasvim sigurno pobjeda koja mi je s ramena skinula najveći pritisak - izjavio je Roger Federer nakon trijumfa na Roland Garrosu.

Federer je u finalu French Opena pobijedio Šveđanina Robina Söderlinga 6-1, 7-6(1), 6-4. Osvojio je prvi puta Roland Garros nakon što je prethodne tri godine gubio finala, uvijek od Rafaela Nadala.

No, ove godine je Nadala eliminirao baš Söderling, još u osmini finala, čime je prokrčio put Švicarcu do toliko željenog naslova u Parizu. Federer mu se ''zahvalio'' pobjedom u tri seta.

"Sada mogu u miru igrati sve do kraja karijere. Više me niko nikad neće pitati za naslov na Roland Garrosu. Znam da sada svi povlače pitanje jesam li najveći svih vremena. To ne znamo, ali mnoge činjenice govore mi u prilog. Napokon sam osvojio sva četiri Grand Slam turnira. Drago mi je da sam dostigao Petea Samprasa", kaže Švicarac.

No, Sampras, koji je do ovog turnira bio usamljen na vrhu po broju osvojenih Grand Slam turnira s 14 naslova, nikada nije osvojio Roland Garros. Štaviše, nikada nije bio niti finalist u Parizu.

Federer je u finalu, ali i tokom cijelog turnira, uživao podršku pariške publike kakvu inače uživaju samo francuski teniseri. Trofej pobjednika uručio mu je Amerikanac Andre Agassi, koji je također u karijeri osvojio sva četiri najveća turnira.

U Parizu je bio pobjednik 1999. godine, a na istom turniru je posljednji Grand Slam trofej osvojila i Nijemica Steffi Graf. Na svečanoj večeri za pobjednike, morali su, shodno tradiciji, zajedno zaplesati. Nakon te večeri započeli su vezu, a vjenčali su se 22. oktobra 2001.

Podsjećamo, Graf, koja je 1988. godine osvojila Grand Slam, sva četiri najveća u istoj godini, u subotu je dodijelila trofej pobjednici Roland Garrosa, Ruskinji Svjetlani Kuznjecovoj.

Federer je s 27 godina postao šesti čovjek u historiji sa sva četiri osvojena Grand Slam naslova. Prije njega i Agassija, taj su pothvat ostvarili Fred Perry, Don Budge, Rod Laver i Roy Emerson. Agassi i Federer osvojili su sva četiri najveća turnira na tri različite podloge.

"Stvarno sam sretan zbog tebe, čovječe!", poručio je Agassi Federeru.

Švicarac u finalu nije imao puno teškoća, ali je prošao dva vrlo teška ispita. U osmini finala mu je Tommy Haas imao 2-0 u setovima i break loptu u trećem. U polufinalu je Federer zaostajao 2-1 u setovima protiv Argentinca Juana Martina del Potra.

"Imao sam težak ždrijeb na turniru. Istina, s druge strane mreže nije bilo Nadala. Opet, i njega sam pobijedio prije par sedmica u finalu Madrida, vjerujem da sam zaslužio ovaj naslov", zaključio je Federer.

Robin Söderling nije u finalu bio niti blizu igre kojom je pobjeđivao Nadala, Davida Ferrera, Nikolaja Davidenka ili Fernanda Gonzaleza. Ipak, Šveđanin je sve prebacio na račun ''čarobnjaka iz Basela'', kojeg nikad nije pobijedio u deset mečeva.

"Uvijek je teško igrati protiv Rogera. Igrao je stvarno dobro u finalu. Imao sam neke male šanse u drugom setu, ali Federer je danas za mene bio prejak", rekao je Söderling.