ATP Finals
0

Đoković spasio meč-loptu za pobjedu protiv Berdycha

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najbolji teniser svijeta Novak Đoković teškom je pobjedom otvorio nastup na završnom turniru osmirice najboljih, ATP Finalsu u Londonu. U 1. kolu grupe A savladao je Čeha Tomaša Berdycha 3-6, 6-3, 7-6(3).

Bio je to meč u kojem je srpski teniser katastrofalno krenuo, ali je malo po malo podizao razinu igre i na kraju je ipak uspio doći do pobjede spasivši meč-loptu u 12. gemu trećeg seta kod zaostatka 5-6.

Berdych je sjajno otvorio susret i poveo 4-0, ali potom se Đoković počeo vraćati. Vratio je jedan break zaostatka a kod vodstva Čeha 4-2 propustio je iskoristiti dvije break-lopte. Na kraju je set otišao na stranu Berdycha sa 6-3, a istim je rezultatom Đoković uzvratio u drugom setu.

U trećem setu Berdych je prvi došao do breaka u šestom gemu za vodstvo 4-2, ali već je u sljedećem ispustio svoj početni udarac i Đoković je vratio meč u egal. Berdych je na milimetar od pobjede došao u 12. gemu odlučujućeg seta kada je imao vodstvo 6-5 i 30-40 nakon dvostruke greške Đokovića, ali jedan laki forhend poslao je u mrežu i prilika je otišla u nepovrat.

U tie-breaku Berdych je previše griješio i Đoković je nakon dva sata i 39 minuta igre došao do osme pobjede u devetom međusobnom duelu, kao i jubilarne 70. pobjede u sezoni.

ATP Finals, 1. kolo:

grupa A

Ferrer – Murray 6-4, 7-5 Đoković – Berdych 3-6, 6-3, 7-6(3)