ATP u Pekingu
10

Đoković preko Tsonge do 32. naslova u karijeri

Totalsport
Novak Đoković (Foto: Klix.ba)
Novak Đoković (Foto: Klix.ba)
Srbijanski teniser Novak Đoković osvojio je naslov pobjednika na ATP turniru u Pekingu. U finalnom susretu Đoković je sa 7-6(4), 6-2 pobijedio francuskog tenisera Jo-Wilfrieda Tsongu.

Đoković je tako došao do 32. ATP naslova u karijeri. Za drugog igrača na svijetu je ovo četvrti osvojeni turnir u 2012. godini, kao i što je treći put u karijeri podigao pehar na pekinškom turniru. Ranije je ovdje slavio 2009. i 2010. godine.

U karijeri je ovo za Đokovića i Tsongu bio trinaesti međusobni meč, te osma pobjeda Đokovića, ali i četvrta pobjeda protiv Francuza u ovoj godini.

Velika se borba vodila u prvom setu ovog finala. Obojica su imala po četiri break-lopte i po jednu iskorištenu. O izjednačenosti govori i zbroj poena u prvom setu (45-44 za Đokovića), ali u tie-breaku je Đoković bio mali korak ispred, te je dobitkom prvog seta otvorio sebi lagani put prema uspjehu.

U drugoj dionici Tsonga je bio vidno umoran, te je dva puta izgubio vlastiti servis u tom dijelu meča. Ostao je Tsonga isto tako na dva osvojena turnira ove godine (Metz i Doha), te na devet u karijeri.

ATP Peking, finale:

Đoković (1) - Tsonga (3) 7-6(4), 6-2