Tenis
1

Đoković: Porazi od Nadala učinili su me još jačim

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković briljantno je okončao sezonu na ATP Touru. Nakon poraza od Španca Rafaela Nadala u finalu US Opena, srbijanski teniser ostvario je 22 uzastopne pobjede i osvojio četiri uzastopna naslova, u Pekingu, Šangaju, Parizu i na ATP Finalsu u Londonu.

Nakon što je pobijedio Nadala u finalu završnog turnira sezone u Londonu 6-3, 6-4, Đoković si nije mogao priuštiti veliku proslavu i opuštanje, jer ga već od petka čeka finale Davis Cupa za reprezentaciju Srbije protiv branitelja naslova Češke u beogradskoj Areni. Đoković je 2010. godine predvodio reprezentaciju Srbije do prvog naslova pobjednika u Davis Cupu, a idućeg vikenda pokušat će ponoviti taj uspjeh.

"Činjenica je da je sezona bila vrlo naporna i da sam iscrpljen na svaki mogući način. No, ko zna hoćemo li ikada više imati priliku osvojiti Davis Cup na domaćem terenu? Očekuje nas vrlo težak suparnik, branitelj naslova Češka, ali Davis Cup je jedino ekipno takmičenje u našem sportu koje iz mene može izvući maksimalnu energiju i snagu. Dat ću sve od sebe da se oporavim sljedećih dana i budem spreman za finale", rekao je drugi teniser svijeta.

Osvrnuo se i na svoj sjajni učinak u završnici sezone.

"Nakon onog niza iz 2011. godine, kada sam imao 43 uzastopne pobjede, ovo je druga najbolja serija u mojoj karijeri. Najviše je pozitivno što sam se uspio oporaviti od nekoliko teških poraza od Nadala, posebno na Roland Garrosu i u finalu US Opena. Nakon toga sam osjećao potrebu analizirati u čemu sam griješio kada sam igrao protiv njega i što trebam učiniti da ga mogu pobjeđivati. Radio sam još napornije i pokušavao popraviti neke elemente na servisu i u igri. Mislim da moji rezultati pokazuju koliko sam napredovao u posljednja dva i po mjeseca."

Protekle dvije godine je Đoković završavao na prvom mjestu na svijetu. Ove godine će biti drugi u poretku, iza Nadala. Spreman je pokušati mu preoteti poziciju broj 1 na kraju iduće sezone.

"Nadal je zaslužio prvo mjesto jer je odigrao sjajnu sezonu, osvojio je dva Grand Slam turnira i ukupno najviše titula. Iako sam ja imao izvanrednu seriju nakon US Opena, on je gledajući kroz cijelu godinu bio najuspješniji teniser."

Srbijanac je, što se tiče ovogodišnjih Grand Slam turnira, u Melbourneu osvojio svoju treću uzastopnu titulu, te četvrtu ukupno na Australian Openu. Na Roland Garrosu, jedinom Grand Slam turniru kojeg nikada nije osvojio, izgubio je dramatični meč u pet setova od Nadala u polufinalu, u Wimbledonu ga je u finalu savladao Andy Murray, a na US Openu je izgubio finale od Nadala.

"Jedina stvar s kojom nisam zadovoljan ove sezone su moja tri poraza u velikim mečevima na Grand Slam turnirima. To mi može poslužiti kao dobra platforma za iduću sezonu. Vrlo sam motiviran i inspiriran i dalje raditi na mojoj igri kako bih spreman dočekao Australian Open iduće godine", zaključio je Đoković.