Olimpjada u Londonu
2

Đoković pobijedio Fogninija, ide u drugo kolo

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Unatoč kiši koja je neumorno padala drugog dana Olimpijskih igara u Londonu i tako poremetila teniski raspored odigravanja mečeva, neki su ipak odigrani.

Drugi teniser svijeta Novak Đoković morao se vraćati iz zaostatka od 1-0 u setovima za Talijanom Fabiom Fogninijem. Naime, Talijan je dobio prvi set u tie-breaku 7-6 (9-7), ali je u iduća dva Fognini uspio uhvatiti tek četiri gema.

Konačnih 6-7(7), 6-2, 6-2 bilo je dovoljno da srbijanski teniser ode u 2. kolo gdje će igrati s pobjednikom susreta između Amerikanca Andyja Roddicka i Slovaka Martina Kližana.

Osim Đokovića brži su od nove kiše i mraka bili Finac Nieminen, Japanac Nishikori, Španac Ferrer, te Francuz Jo-Wilfried Tsonga (pod krovom). Nieminen je sa 6-3, 6-1 bio bolji od Indijca Devvarmana, Nishikori je u dva tie-breaka slavio protiv Australca Tomica, Ferrer je s dva puta po 6-4 bio bolji od Kanađanina Pospisila, dok je Tsonga teškom mukom prošao Brazilca Belluccija. Nakon što je izgubio prvi set u tie-breaku (5), Francuz je sa 6-4, 6-4 okrenuo u susret.

Kod teniserki su jedino Kazahastanka Švedova, Mađarka Timea Babos i Gruzijka Anna Tatišvili izborile 2. kolo olimpijskog turnira.

Švedova, koja je prije malo više od tri sedmice imala u šaci kasniju pobjednicu Wimbledona Serenu Williams, nadigrala je sa 6-4, 6-2 Rumunku Simonu Halep. Istim je rezultatom Babos slavila protiv Kazahstanke Galine Voskoboeve, dok je Tatišvili s glatkih 6-2, 6-0 bila bolja od Stephanie Vogt iz Lihtenštajna.

Podsjetimo, pod krovom su 2. kolo ranije izborile Marija Šarapova i Julija Görges.

 OI, tenis, 1. kolo:

Teniseri:

Đoković - Fognini 6-7(7), 6-2, 6-2 Tsonga - Bellucci 6-7(5), 6-4, 6-4 Ferrer - Pospisil 6-4, 6-4 Nieminen - Devvarman 6-3, 6-1 Nishikori - Tomic 7-6(4), 7-6(4)

Teniserke:

Tatišvili - Vogt 6-2, 6-0 Švedova - Halep 6-4, 6-2 Babos - Voskoboeva 6-4, 6-2