Tenis
2

Đoković na Wimbledonu: Neobično je bez Federera i Nadala

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Najbolji teniser svijeta, Srbin Novak Đoković, igrao je izvanredno, čak i za svoje visoke standarde, u pobjedi nad Francuzom Jeremyjem Chardyjem 6-3, 6-2, 6-2 u 3. kolu Wimbledona.

Đoković je u cijelom meču izgubio samo 6 poena na svom servisu. Upisao je 38 direktnih poena i samo tri neforsirane greške! Takvu statistiku uistinu je teško nadmašiti…

"Bilo je zaista sjajno, uživao sam u svakom trenutku meča. Kada igrate tako dobro, jasno da se i osjećate odlično, da ste puni samopouzdanja. Moji su rezultati sve bolji i bolji, to je ohrabrujuće uoči druge sedmice", rekao je Đoković.

U osmini finala će vjerovatno imati znatno teži posao. Očekuje ga 35-godišnji Nijemac Tommy Haas, 13. igrač svijeta koji proživljava drugu tenisku mladost. Đoković ima 5-3 u pobjedama protiv Haasa, ali je izgubio od njega oba meča na travi, 2009. godine u Halleu i Wimbledonu. Ove godine je Haas bio bolji u osmini finala Miamija, a Đoković je uzvratio u četvrtfinalu Roland Garrosa.

"Bit će to veliki izazov i za mene i za njega. Mislim da je trava podloga na kojoj se Tommy najbolje osjeća, voli igrati na travi. Jest da on ima 35 godina, ali ovo kako igra je vrlo blizu najboljeg tenisa njegovog života, prema mom mišljenju. Vrlo je spreman", najavio je idući ogled prvi svjetski reket.

Osvrnuo se i na činjenicu da u turniru više nema njegovih najvećih rivala, Španca Rafaela Nadala i Švicarca Rogera Federera. Nadal je ispao već u 1. kolu, a Federer u drugoj rundi…

"Da, to je iznenađenje, nema nikakvih dvojbi. Prilično je čudan osjećaj ući u drugu sedmicu na nekom Grand Slam turniru bez Nadala i Federera. U zadnjih 10 godina, uvijek je barem jedan od njih bio u drugoj sedmici. No, to je tako. Vidjeli smo neke igrače koji su igrali izvrstan tenis. Mislim da je i gledateljima, te općenito svjetskoj teniskoj javnosti, zanimljivo vidjeti neka nova lica", prokomentirao je Đoković.