Tenis
2

Đoković: Čestitam Wawrinki, bio je bolji

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Nakon velike pobjede nad Novakom Đokovićem u četvrtfinalu Australian Opena švicarski teniser Stanislas Wawrinka je razumljivo bio pun emocija.

Nakon 14 uzastopnih poraza od Đokovića napokon je uspio doći do pobjede.

"14 poraza je dovoljno. Zaista sam sretan, uzbuđen sam. Početak nije bio lagan, ali onda sam počeo igrati zaista dobro. Nakon prva dva poraza od njega u pet setova na Grand Slamovima zaista mi je drago da sam ovog dobio. To je sjajno za mene", rekao je Wawrinka nakon meča u kojem je slavio sa 2-6, 6-4, 6-2, 3-6, 9-7.

Na upit da li je to najvažnija pobjeda njegove karijere Wawrinka je rekao:

"Da, sigurno jedna od najvažnijih. Njega je tako teško pobijediti. On je nevjerovatan šampion i uvijek se bori. Uvijek pronađe rješenje. U četvrtom setu mislim da sam igrao dobro, a on ga je dobio. Stoga se nije bilo lako nositi u petom setu, posebno protiv njega. Prošlog puta on je pronašao rješenje protiv mene u petom setu i bio je bolji igrač, ali ne večeras."

Đokoviću je poraz protiv Wawrinke bio prvi nakon niza od 25 uzastopnih pobjeda u Melbourne Parku. Srbijanski teniser je ostao velik u porazu i odao je zasluženo prizanje svom suparniku.

"Znate, on je iskoristio prilike. Zaslužio je pobjedu danas i apsolutno mu čestitam. Nema se tu šta reći, a ja sam dao sve od sebe. Pokušao sam se boriti do zadnjeg poena kao što sam i prošle godine u vrlo sličnom meču kojeg smo igrali u osmini finala na istom terenu, ali nije bilo suđeno ovoga puta."

Upitan može li Wawrinka osvojiti Australian Open i da li bi to za njega bilo veliko iznenađenje Đoković je rekao:

"Ne znam. Ne bi bilo veliko iznenađenje jer se osjeća puno samouvjerenije nego prije godinu, godinu i pol dana. Gledajući njegove igre na velikim turnirima zaslužuje biti gdje jest. Zaslužio je pobijediti u ovom meču jer je sjajan igrač i jer je mentalno sazrio. Da li će osvojiti turnir ili ne, ne znam. Svaki je dan drugačiji."

Komentirao je Đoković i dosadašnji tok ssradnje s novim trenerom Borisom Beckerom.

"Bio je ovo naš prvi turnir. Zadovoljan sam sa stvarima o kojima smo razgovarali, na kojima smo radili. Naravno, šteta je što smo završili turnir u četvrtfinalu. Ali gledajte, kao što sam rekao, tek je početak sezone i vidjet ćemo što slijedi."