Tenis
1.4k

Đoković: Čestitam Džumhuru i da dogura što dalje

Klix.ba
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković, trenutno drugi teniser svijeta, pohvalio je igru Damira Džumhura koji je u ranim jutarnjim satima izborio treći krug Australian Opena nakon što je hrvatski teniser Ivan Dodig predao meč.

Kako piše srbijanski Blic, Džumhur je nova nada "bijelog sporta" sa Balkana koji uživa veliku podršku publike i to toliko da ima i navijača koji ga bodre sa harmonikama na tribinama.

"Meni je to fantastično. Iskreno, nikad ga nisam gledao kako igra, ali znam za njega, znam da je mlad igrač. Kao što ste rekli, prošao je cijele kvalifikacije i ostvario potom još dvije pobede, što je nevjerovatan uspjeh za njega i njegovu zemlju. Bosna i Srbija su bili jedna država prije više od 20 godina, mi imamo vrlo sličan mentalitet. Iz nekog razloga, ljudi iz tog regiona imaju veliki talent za sport, najviše za timske sportove, ali u posljednje vrijeme i za individualne. Tenis je tu već nekih sedam, osam godina, Hrvati su, recimo, dugo već imali tenisku tradiciju, a sada imamo atletiku i tako dalje... Tamo sport daje nadu ljudima koji su prošli kroz teška vremena u tim državama, a i ohrabruje ih u životu. Sport šalje pravu poruku ljudima. Sportisti se proslavljaju kao veliki ambasadori svojih zemalja. Damiru čestitam i želim mu da dogura što dalje", rekao je Đoković, piše Blic.

Podsjetimo, Džumhur je do glavnog turnira u Melbourneu stigao sa tri pobjede u kvalifikacijama i bez izgubljenog seta.

Istim rezultatima, sa po 2:0 u setovima, bh. teniser je savladao prvog nositelja Nijemca Dustina Browna, te Belgijance Nielsa Deseina u drugom i Rubena Bemelmansa u trećem kolu.

Da pobjede u kvalifikacijama nisu bile slučajnost, Džumhur je to potvrdio u meču protiv Čeha Jana Hajeka, 103. tenisera svijeta, kojeg je "pomeo" u prvom kolu Australian Opena.

Sa 3:0 u setovima (6:4, 6:2 i 6:1), Džumhur je u velikom stilu prošao u drugo kolo u kojem je igrao protiv Dodiga. Hrvatski teniser je u četvrtom setu predao meč zbog grčeva.

Džumhur će u trećem kolu igrati protiv Čeha Tomasa Berdycha.