Tenis
6

Direktor Indian Wellsa dao otkaz nakon kontroverznih komentara o ženskom tenisu

Klix.ba
Raymond Moore (Foto: EPA)
Raymond Moore (Foto: EPA)
Direktor teniskog turnira Indian Wells Raymond Moore je dao otkaz nakon svojih kontroverzih komentara o ženskom tenisu, javlja BBC.

Šezdesetdevetogodišnji Moore je rekao da bi teniserke svake noći trebale kleknuti i zahvaliti se Bogu na Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu, koji su najzaslužniji za popularizaciju tenisa. Dodao je da se ženski tenis "šlepa" uz muški. Američka teniska asocijacija USTA je saopćila da se radi o seksističkim komentarima.

Oglasila se i najbolja svjetska teniserka Serena Williams, koja je rekla da se radi o uvredljoj i netačnoj informaciji.

Legendarna teniserka Martina Navratilova je rekla da su Mooreovi komentari ekstremne predrasude te je najavila bojkot Indian Wellsa ukoliko Moore ostane direktor.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković je kazao da Mooreova izjava nije "politički korektna". Ipak, dodao je da bi muškarci trebali više zarađivati jer mnogo više ljudi prati njihove mečeve.

Novčane nagrade su jednake za žene i muškarce na četiri velika turnira, Australian Openu, US Openu, French Openu i Wimbledonu, kao i na Mastersima poput Indian Wellsa i Miamija.

"Ray me je obavijestio da je odlučio dati ostavku te da više neće biti direktor turnira. Razumijem njegovu odluku", izjavio je vlasnik turnira Larry Ellison.