WTA Pariz
0

Dementijevoj 16. naslov karijere

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Ruskinja Jelena Dementijeva, sedma teniserka svijeta i prva nositeljica WTA turnira u Parizu, pobijedila je u finalu nepostavljenu ljevoruku Čehinju Lucie Šafarovu 6-7(5), 6-1, 6-4.

Šafarova je prije dvije i pol godine bila 22. na WTA tabeli, a trenutno zauzima 46. mjesto. Imala je u zadnje vrijeme problema s povredom, no, u Parizu je odigrala odličan turnir. Ipak, nije uspjela otići do kraja i pobijediti Dementijevu u finalu, iako je pružila jako dobar otpor i nije bila daleko.

Prvi set Čehinja je dobila u tie-breaku, drugim je Dementijeva projurila, a u trećem je Ruskinja povela s 5-3 i stigla na poen od pobjede. No, Šafarova se izvukla, a kada je Dementijeva servirala za meč u 10. gemu, Čehinja je izborila break-loptu kojom je mogla uspostaviti potpunu ravnotežu. Nije uspjela, a Dementijeva je nešto kasnije iskoristila drugu meč-loptu i proslavila pobjedu nakon 2 sata i 17 minuta igre.

Bio je to drugi susret ovih teniserki i drugi uspjeh 28-godišnje Ruskinje. Prvi je upisala 2005. godine na US Openu.

Dementijeva je u jubilarnom, 30. finalu karijere u pojedinačnoj konkurenciji dohvatila svoj 16. naslov, a drugi ove godine, nakon Sydneyja. Prošle godine je također igrala u finalu Pariza, ali je izgubila od Francuskinje Amelie Mauresmo, trostruke pobjednice ovog turnira koja se krajem prošle godine oprostila od aktivne karijere.

Šafarova je, pak, u osmom finalu na WTA Touru pretrpjela četvrti poraz. I ona je već drugi put igrala za naslov u gradu svjetlosti, 2007. godine izgubila je finale od druge Ruskinje, Nadije Petrove.

WTA Pariz, finale:

Dementijeva (1) – Šafarova 6-7(5), 6-1, 6-4